latinica  ћирилица
13/02/2017 |  10:26 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

SIPA kontrolisala eventualne kontakte vehabija uhapšenih u Austriji (VIDEO)

Radikalni islamisti tokom proslava Nove godine planirali su da izvedu terorističke napade na trgovima BiH, Srbije i Hrvatske.
Vehabije u BiH - Foto: RTRS
Vehabije u BiHFoto: RTRS

Informacije su to bezbjednosnih službi iz zemlje i regiona. Nezvanični izvori pojedinih medija kažu da su ove prijetnje u direktnoj vezi sa nedavnim hapšenjima u Austriji oko 15 muškaraca sa područja Balkana, te jednog Sirijca.

SIPA je na zahtjev austrijskih bezbjednosnih agencija provjerila da li su nedavno uhapšene vehabije iz BiH u Austriji imale kontakte u BiH. Stučnjaci za bezbjednost upozoravaju da bezbjednosne i političke strukture u Sarajevu nisu dorasle borbi protiv terorizma već da podržavaju ekstremiste.

Najvesilija noć u godini trebalo je da postane krvavi pir radikalnih islamista. Sumnjalo se da će napad biti izveden u Sarajevu ili u Hrvatskoj i Srbiji. Ove informacije, prema pisanju "Večernjeg lista" domaće i regionalne bezbjednosne službe su dobile od američke agencije CIA i njemačkog BND-a.

Navodno su im sugerisali da ne alarmiraju javnost, već da povećaju bezbjednost - a opasnost se nije smjela ignorisati zbog ranijih loših iskustava, prije svega, ubistva policajca u Zvorniku.

- Terorizam je u Sarajevu marginalizovan. Terorizam se u Sarajevu prikriva stalnim kreiranjemem nekih korupcionaških izmišljenih afera jer terorizam se prikriva stalnim izazivanjem nekih političkih tenzija. Naročito sada kada sa sirijskog ratišta dolaze frustrirani i poraženi borci Nusra fronta, Al Kaide i Islamske države, kaže stručnjak za borbu protiv terorizma, DŽevad Galijašević.

Da u Sarajevu nema istinske borbe protiv terorizma jasno je, kaže Galijašević, jer bh. bezbjednosne službe čak nisu ni znale da među uhapšenima u Austriji ima 15 bh. državljana, i da su povezane sa Mirsadom Omerovićem iz BiH, selefijskim vođom ranije osuđenim za pripadnost "Islamskoj državu".

Poznavaoci bezbjednosnih prilika kažu da austrijske kolege BiH nisu uključile ni u prošlosedmične racije u Gracu i Beču i pretrese stanova i džamije.

Potvrda direktora Sipe, Perice Stanića, da su po zahtjevu austrijskih kolega provjeravali kontakte nedavno uhapšenih u Austriji, dokaz je da ih uključuju samo kada treba da dodatno prikupe informacije.

Јedini adekvatan odgovor na bezbjednosne izazove daje Srpska, smatraju stručnjaci.

- I Uprava kriminalističke policije i Urava za organizovani i teški kriminalitet zajedno sa upravama za borbu protiv terorizma i ekstremizma i Upravom za obezbjeđenje objekata, treba i dalje da nastave da rade ovaj posao koji su dosada efikasno radili, ističe Galijašević.

Da se borbi protiv terorizma mora pristupiti oštrije, organizovanije i bolje - nedavno je ukazala i američka Vlada objavivši listu od 78 terorističkih napada, od kojih su dva u BiH.