latinica  ћирилица
13/02/2017 |  10:42 ⇒ 10:45 | Autor: RTRS

Ruska rampa Hrvatskoj: Mogu samo 2 kompanije

Hrvatske kompanije Koka i Vindija, Perutnina Ptuj-Pipo, Belje i PIK Vrbovec iz koncerna Agrokor ostaju bez ruskog tržišta.
Ilustracija - Foto: ilustracija
IlustracijaFoto: ilustracija

Statistika u 11 mjeseci 2016. godine bilježi izvoz od 162 miliona evra, a u strukturi proizvoda plasiranih u Rusiju skoro dvije trećine vrijednosti imaju farmaceutski proizvodi, dok je udio prehrambenih srušen ispod 5 odsto. Dozvole za izvoz na rusko tržište inače nemaju vremensko ograničenje, a više izvora je potvrdilo da je Hrvatska prvi put zvanično obaviještava o gubljenju prava na prodaju kompanijama u Rusiji koje su izvozile na to tržište.

Nezvanično, dio kompanija nije koristio dozvole zbog pada rublje, ali procedure njihovog sticanja su složene i dugotrajne. Među ostalim mjerama je i dolazak i detaljan inspekcijski pregled ruskih stručnjaka.

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova, kako piše hrvatski Poslovni dnevni, primilo je nedavno depešu Rusije o ukidanju svih izvoznih dozvola za hrvatske prehrambene proizvode, osim za bračku kompaniju Sardina Postira i koprivničku Podravku.

Do ukrajinske krize i uvođenja sankcija EU i SAD prema Rusiji, koja je reagovala zatvaranjem dijela svog tržišta, to tržište imalo je veliku perspektivu za hrvatski izvoz, a bilo je posebno važno za mesnu i mliječnu industriju zbog gubitka tržišta u zemljama CEFTA.

Dozvole za izvoz u Rusiju, uz Podravku i Sardinu, imale su i varaždinske kompanije Koka i Vindija, čakovečka Perutnina Ptuj-Pipo, te Belje i PIK Vrbovec iz koncerna Agrokor.

Pojedini proizvođači pogođeni najnovijim brisanjem s liste izvoznika u Rusiju nisu ovo željeli da komentarišu, jer zvanično još nisu informisani o ograničenjima, dok su iz Hrvatske privredne komore procijenili da je vjerovatno riječ o administrativnom postupku revizije postojeće liste.

Robna razmjena Hrvatske i Rusije od uvođenja sankcija snažno pada. Ruski ambasador iznio je ovih dana brojke kako hrvatske kompanije isporučuju robu u vrijednosti od 300 miliona evra, upola manje prije sankcija.

To je, kako navodi list, nastavak priče o pogoršavanju rusko-hrvatskih odnosa, nakon što je prošle sedmice ruski ambasador Anvar Azimov pred hrvatskim novinarima izneo oštre poruke najvećem hrvatskom privrednom sistemu Agrokoru.

Јasno je označio Agrokor kao hrvatsku kompaniju koja nije među deset onih s kojima Rusija sarađuje, kao i da ga ne želi podržavati i kreditirati.

Izvor: Agencije