latinica  ћирилица
13/02/2017 |  12:56 | Autor: RTRS

O Stepincu da progovore dokumenti, a političari da zaćute

Hrvatski teolog i publicista Drago Pilsel smatra da o hrvatskom kardinalu Alojziju Stepincu treba da progovore dokumenti, a političari da zaćute.
Drago Pilsel (Foto: RFE/RL) -
Drago Pilsel (Foto: RFE/RL)

U tekstu objavljenom na portalu "Autograf", Pilsel ocjenjuje da je Mješovita komisija Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i Rimokatoličke crkve, koja razmatra istorijsku ulogu Stepinca u NDH, akt ”pročišćenja istorijskog sjećanja“.

"Njen rad se mora usredsrediti ”na ličnost kardinala Stepinca i njegovu djelatnost za vrijeme Drugog svjetskog rata, ali i u vremenu prije i nakon njega“", piše Pilsel.

On navodi da su Njegova svetost patrijarh srpski Irinej i vladike SPC uvjereni da će tako ”istovremeno doći do novih uvida u istorijski kontekst u kome je djelovao Stepinac, kao i u kompleks odnosa dvije crkve i odnosa srpskog i hrvatskog naroda u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Upravo to i želimo, kaže Pilsel, da progovore dokumenti, posebno oni koje bi Vatikan trebalo dati komisiji, a koja su nepoznata široj javnosti.

"Sumnjam da bi tada papa Franjo ili neki njegov nasljednik želio da preuzme odgovornost da jednog nadbiskupa sa teškim manama predloži za primjer hrišćanskog života, jer bi tada bilo jasno ono što srpska strana već sada vjeruje, kao i neki pravdoljubivi Hrvati, da Stepinac ne predstavlja orijentir i model života cijelom svetu, a to je ono što svaki svetac mora da bude", naveo je Pilsel.

Navodeći da je Mješovitu pravoslavno-katoličku komisiju formirao papa Franja, Pilsel u kolumni podsjeća na dio pisma patrijarha Irineja poglavaru Rimokatoličke crkve koje je izazvalo konsternaciju u redovima episkopata i svešenstva Katoličke crkve.

"”Zločinačka priroda takozvane NDH ubrzo je postala jasna i onima koji su u njoj vidjeli legitimno pravo hrvatskog naroda na svoju državu, ali i tada, kada su državne vlasti NDH bestidno i naočigled svih pretvorile zemlju u klanicu, kardinal Stepinac se uzdržavao od osude režima, zalažući se isključivo za pojedinačne žrtve progona i nemajući snage da osudi vlast koju je od početka tako srdačno pozdravi“", napisao je patrijarh Irinej u pismu.

Pilsel podsjeća da je patrijarh Irinej u pismu ukazao kardinal Stepinac nije protestovao nego je ćutao i kada se znalo da je nacistički ustaški režim na najužasniji način poslao u smrt tri pravoslavna episkopa, više stotina pravoslavnih sveštenika i monaha i više stotina hiljada pravoslavnih vjernika, njegovih sugrađana.

"Pisma i papino reagovanje da predloži formiranje komisije pokazala su da papa Franjo razumije da se ne može preći samo tako preko kontroverzi koje je ostavio iza sebe ratni Stepinac, te da želi da slučaj Stepinac stavi u kontekst digitalizacije i najavljenog otvaranja arhive pape Pija Dvanaestog", naveo je Pilsel.

On pita da li će Stepinac moći da se izvuče iz sjenke problematičnog pape Pija Dvanaestog, odnosno zašto Vatikan nije želio da prizna NDH, za šta se pak žestoko zalagao sam Stepinac, i to čak u drugoj polovini 1943. godine, kada su Јevreji već bili skoro zbrisani sa teritorije NDH, što je hrvatski kardinal itekako dobro znao.

"Ustanovi li se da je Stepinac, ipak, `ćutao`, ili da je oklijevao, ili da nije učinio više, a mogao je /kao kada je eskivirao pomoći zagrebačkom mitropolitu Dositeju kojeg su ustaše zatvorili i gotovo na smrt pretukli, da bi ga poslali vozom u Beograd, gdje je preminuo od zadobijenih povreda/, hrvatski biskupi će se morati javno izviniti", naveo je Pilsel.

Izvor: SRNA