latinica  ћирилица
13/02/2017 |  13:31 ⇒ 13:33 | Autor: RTRS

FBiH: Generalni štrajk ljekara sljedećeg mjeseca

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH odlučio je na današnjoj hitnoj sjednici da narednog mjeseca stupi u generalni štrajk.

"S obzirom na stalno odlaganje početka pregovora sa Savezom strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, Sindikat je donio odluku da ljekari stupe u generalni štrajk", rekao je predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid.

Zaid kaže da još nije određen tačan datum održavanja protesta, jer će pravni tim koji je imenovan odlučiti o tome na osnovu Zakona o štrajku.

On je naveo da sastanci u zdravstvenim ustanovama povodom štrajka počinju danas. "Upozoravali smo i alarmirali na ovakvo stanje i ranije, ali su se svi oglušili", istakao je Zaid za "Kliks".

On je naglasio da Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije nije organizovan u Zapadno-hercegovačkom kantonu, ali da će se generalnom štrajku pridružiti medicinski radnici iz Krajine, Tuzle, Zenice, Livna, Sarajeva, Srednje Bosne i Goražda.

Iz Sindikata su poručili da ljekari u FBiH nikada neće pristati na rušenje dostojanstva doktora koje se predviđa novim kolektivnim ugovorom, potpisanim između Sindikata zaposlenih u zdravstvu i Federalnog ministarstva zdravstva iz prošle godine.

Ovaj ugovor, kako kažu, osim što ruši dostojanstvo i dignitet ljekara, može da dovede do narušavanja kvaliteta cijelog zdravstvenog sistema u FBiH.

Nepotpisivanjem kolektivnog ugovora s doktorima ili "proširivanjem" ranije potpisanog kolektivnog ugovora i na doktore, doći će do nezadovoljstva i još masovnijeg odlaska ljekara iz BiH, kao i odlaska eminentnih stručnjaka iz javnog zdravstvenog sektora u privatni sektor, pri čemu će javni sektor u zdravstvu još više biti ugrožen.

Izvor: Srna