latinica  ћирилица
13/02/2017 |  14:36 | Autor: RTRS

Formiranje "Vojske Kosova" uprkos protivljenju Srbije

Skupština samoproglašenog Kosova trebalo bi sutra da razmatra prijedlog zakona o formiranju "Vojske Kosova", rečeno je u Sekretarijatu Skupštine.
Skupština samoproglašenog Kosova (arhiv) -
Skupština samoproglašenog Kosova (arhiv)

Načelna saglasnost da se pitanje transformacije Kosovskih bezbjednosnih snaga /KBS/ u "Vojsku Kosova" obavi u najkraćem roku, kako tvrde u Sekretarijatu, dobijena je iz EU, SAD i NATO-a.

Namjeru lidera samoproglašenog Kosova da hitno formiraju Vojsku moralo bi u skladu sa Ustavom samoproglašenog Kosova da podrži dvije trećine manjinskih poslanika ili njih 13 od ukupno 20.

Od tog broja, njih 11 su članovi poslaničkog kluba Srpske liste, čiji je stav da ne postoje uslovi da se pitanje transformacije KBS u "Vojsku Kosova" nađe na dnevnom redu parlamenta.

Nenad Rašić iz ovog poslaničkog kluba tvrdi da u ovom trenutku niko od srpskih poslanika neće podržati takvu inicijativu jer Srbi bojkotuju rad parlamenta i smatraju da postoji niz prioritetnih pitanja kojima bi parlament i lideri prištinskih institucija trebalo da posvete pažnju.

"Zajednica srpskih opština je prioritet svih prioriteta", naveo je Rašić i dodao da će parlament vjerovatno odustati od donošenja posebnog zakona o formiranju "Vojske Kosova", tako što će donijeti zakon ili uredbu o opremanju KBS.

Prema saznanjima Srpske liste, od 100 albanskih poslanika u Skupštini, njih više od 80 podržava transformaciju KBS u "Vojsku Kosova" "na mala vrata", ali će im se pridružiti još najmanje pet poslanika Bošnjaka, Roma, Aškalija i Egipćana.

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači najavio je prošle nedjelje da će za opremanje KBS u ovoj godini biti izdvojeno 34 miliona evra za nabavku dugih cijevi, dva tenka i prilagođavanje oružja i oruđa koje čeka na dopremanje iz SAD.

KBS u ovom trenutku čini 4.200 aktivnih pripadnika, od čega je 10 odsto vojnika i lica sa nižim činovima iz redova manjinskih zajednica.

U KBS je angažovano 48 Srba, od kojih je pet ili šest sa činovima oficira koje su dobili nakon završetka obuke u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Turskoj i SAD.

Kosovske bezbjednosne snage stacionirane su u kasarnama južno od Ibra. Za sada KBS bez dozvole KFOR-a ne može da interveniše na teritoriji sjevernog Kosova.

"Baza KBS-a, u kojoj su stacionirane specijalna jedinica za razbijanje demonstracija i takozvana jedinica ROSU - elitna jedinica Kosovske policijske službe, nalazi se u južnom dijelu Kosovske Mitrovice. Prema planu opremanja KBS, najveći dio nabavljene opreme biće stacioniran u kasarni u Prištini i u kasarni Šipolje u južnom dijelu Kosovske Mitrovice", rekao je izvor Srne iz KBS-a.

KBS, kako kaže ovaj izvor, iz ove kasarne bi trebalo da pokrije graničnu liniju sjevera Kosova prema Novom Pazaru i Raškoj.

Dio opreme biće predat na raspolaganje graničnoj policiji KBS i njenim budućim graničnim jedinicama u Podujevu, u kasarni koju je izgradila Velika Britanija.

Pripadnici KBS-a stacionirani su u regionu Kačanika, odakle bi zajedno sa američkim vojnicima iz baze "Bondstil" kontrolisali administrativnu, takozvanu istočnu graničnu liniju Kosova sa Makedonijom i centralnom Srbijom, dok bi dio KBS iz Prizrena i Peći, pod komandom Nijemaca i Italijana, trebalo da kontroliše "granicu" sa Albanijom I Crnom Gorom.

Uprkos nastojanjima Albanaca da KBS pretvore u Vojsku Kosova, njihovo prisustvo na sjeveru Kosova do daljeg bi morala da odobrava NATO ekspozitura na Kosovu "KFOR", kako je dogovoreno u Briselu 2013. godine.

Izvor: Srna