latinica  ћирилица
13/02/2017 |  14:47 | Autor: RTRS

Dačić: Postoji veza između naloga za hapšenje Srba i hapšenja Haradinaja

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da postoji uzročno-posljedična veza između naloga Specijalnog tužilaštva u Prištini za hapšenje 57 Srba i hapšenja nekadašnjeg komandanta OVK-a Ramuša Haradinaja u Francuskoj po potjernici Srbije.
Ivica Dačić - Foto: SRNA
Ivica DačićFoto: SRNA

Dačić kaže da u svemu tome sigurno ima uzročno-posljedične veze, ali da ne zna o čemu je konkretno riječ.

On ističe da svako ko je počinio ratne zločine treba da odgovara i da u slučaju podizanja optužnica tu ne treba da bude riječi o političkom prepucavanju, nego o pravnim stvarima.

"Srbija nikada nije politizovala bilo koje hapšenje koje je neko preduzeo prema predstavnicima srpskog naroda, a kada god je uhapšen neki Albanac, Bošnjak ili Hrvat - to je bilo politički", rekao je Dačić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Konga Leonardom Šeom Okitunduom.

Povodom izjave hrvatskog šefa diplomatije Ive Štira da iz Srbije "kukaju što je Zagreb odbio zahtjev Beograda za bileteralni susret" i da su o tome morali da razmisle prije nego što su napadali kardinala Alojzija Stepinca, Dačić je rekao da Zagreb očigledno ne želi da se bavi diplomatijom i rješavanjem problema, već da ih stvara.

"Šta oni zamišljaju? Neka stvaraju probleme, ja nisam taj koji će ćutati na rehabilitaciju ustaštva, fašizma, nacizma...Srbija ne može da pristane na rehabilitaciju ustaštva, pa makar cena bila toliko visoka da oni neće ni da se sretnu sa nama", rekao je Dačić.

On je upitao da li Hrvatska očekuje da će neko u Srbiji da hvali Stepinca i ustaški pokret iz Drugog svjetskog rata.

"Hrvatska može da diže spomenike i /ustaškom poglavniku Anti/ Paveliću i /Adolfu/ Hitleru, ali to ne znači da ćemo mi to opravdavati da bismo sa njima vodili dijalog i da treba da pljunemo na sopstvenu istoriju", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Dačić ističe da njemu lično ne smeta to što je Štir unuk pukovnika ustaške vojske, što je za ratnog zločinca bio proglašen njegov djeda, koji je bio pomoćnik Maksa Luburića - najvećeg zločinca koji je komandovao Јasenovcem.

"Smeta mi, međutim, što je Štirov državni sekretar rođena sestra ustaškog teroriste koji je oteo avion 1976. godine na letu iz Njujorka do Čikaga i za to osuđen na 30 godina zatvora. Zašto oni ne postave pitanje kako je moguće da smo mi svih ovih godina dobro sarađivali sa Hrvatskom, sve dok nisu počeli da veličaju ustaški pokret?", upitao je Dačić.

Izvor: SRNA