latinica  ћирилица
13/02/2017 |  15:31 ⇒ 19:44 | Autor: RTRS

Pale: Boračka organizacija u posjeti Smilji Čečar (VIDEO)

Parastosima i polaganjima cvijeća na spomen obilježja, ali i brojnim drugim aktivnostima sutra će širom Republike Srpske biti obilježen Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata i odata pošta za 23.184 borca koji su dali život za stvaranje Republike Srpske. Boračka organizacija Pale posjetila je danas više porodica boračkih kategorija, a među njima i Smilju Čečar, majku i suprugu poginulih boraca.
Smilja Čečar - Foto: RTRS
Smilja ČečarFoto: RTRS

"U odbrani srpskih ognjišta 1992. godine, život na sarajevskom ratištu dao je i sin Smilje Čečar-22-ogodišnji Marko.

Samo tri dana kasnije Smilja je ostala i bez muža, a neumitnu bol za najbližima danas joj dodatno otežava i narušeno zdravlje.

Smilja kaže da teško prolazi u životu i da nikako ne može stajati na nogama.

Upravo stoga, Smilji koja zavisi od tuđe pomoći i invalidskih kolica i te kako znači današnja posjeta predstavnika Boračke organizacije Pale.

Smilja Čečar naglašava da joj mnogo znači današnja posjeta predstavnika Boračke organizacije Pale.

Borci koji su dali svoj život za Republiku Srpsku i njihove porodice se nikada ne smiju zaboraviti, poruka je paljanske boračke organizacija koja je nakon završenog stambenog zbrinjavanja prioritetnih boračkih kategorija posvećena da se pomogne u slučajevima liječenja teško oboljelih članova porodica poginulih.

"Postoje mogućnosti da pomognemo ovim slučajevima kada je u pitanju liječenje, na određen način novčanim pomoćima kako iz granta grada, tako iz granta ministarstva koje je namjenski isključivo za liječenje i iz opštine", rekao je Mihajlo Parađina, predsjednik Boračke organizacije Pale.

Istovremeno, kao najveći problem i dalje ostaje zapošljavanje--prije svega djece poginulih boraca, ali i boraca koji su, ističe Parađina, u najtežoj društvenoj poziciji.

"Ono se neće promijeniti dok se ne promijene društveni odnosi koji trebaju da verifikuju neke druge vrijednosti u oblasti zapošljavanja, na prvom mjestu stručno zvanje, profesionalan odnos, odnosno status da neko pripada boračkoj kategoriji, a kada govorimo o djeci poginulih boraca onda tu ima posebnu specifičnu težinu, jer je njihov otac život dao za stvaranje Srpske i odbranu svog naroda", naglasio je Mihajlo Parađina, predsjednik Boračke organizacije Pale.

Partokratija i nepotizam još su na sceni, što konstantno osuđujemo, ističe Parađina uz nadu da će vlast konačno pokazati više odgovornosti i osjećaja za boračke kategorije.