latinica  ћирилица
13/02/2017 |  15:32 ⇒ 21:11 | Autor: RTRS

Ljubić: Prioritet - izmjena Izbornog zakona

Predsjednik Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić rekao je danas u Mostaru da je prioritet HNS-a u ovoj godini izmjena Izbornog zakona BiH koji će dovesti do toga da Hrvati mogu birati svoje predstavnike u vlasti, te da duboke ustavne promjene koje podrazumijevaju federalizaciju trenutno nisu realne.

Ljubić je izjavio novinarima u Mostaru, nakon sjednice Glavnog odbora HNS-a, da je HNS političkim partnerima poslao prijedloge izmjena Izbornog zakona BiH, koji se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH, Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i na grad Mostar.

Ljubić je naglasio da BiH može postati stabilna samo kao zemlja uređena na federalni način.

- Smatram da koncept federalizma BiH, zasnovan isključivo na etno-teritorijalnom principu, nije rješenje za BiH. Federalizacija koja podrazumijeva federalnu jedinicu sa hrvatskom većinom neophodna je u ovoj zemlji ukoliko zadržimo trenutni oblik federalizma. On uvijek mora biti kombinovan na neteritorijalnoj autonomiji i omogućiti da pripadnik svakog naroda uživa punu konstitutivnost ma gdje živio - ekao je Ljubić.

On je naglasio da je HNS zabrinut za bezbjednosnu situacija u BiH.

- Uz narušenu političku situaciju u BiH i uz sve što se dešava u svijetu moramo biti zabrinuti - rekao je Ljubić, ne otkrivajući detalje onoga o čemu je HNS raspravljao u vezi sa bezbjednosnom situacijom.

Komentarišući medijske navode u kojima je Glavni odbor HNS-a optužen za iscrtavanje fašističkih simbola na Partizanskom groblju u Mostaru, Ljubić je rekao da je riječ o gruboj manipulaciji.

- Suočeni smo sa djelovanjem određenih političkih i medijskih krugova iz Sarajeva koje mogu nazvati kao "totalno ludilo". Imenovati i poistovijetiti sve građane regija u BiH gdje je HDZ na vlasti, a to je više od 95 odsto Hrvata, nosiocima ustaške ideologije i vrijednosti NDH za mene je jedan nacionalistički i fašistički pristup - kaže Ljubić.

On je dodao da su nosioci takvih manipulacija koje dolaze iz dijela političkog Sarajeva iz takozvane nacional-socijalističke ljevice koja je "ekstremnija od ekstremne desnice".

- To je ono što nas sve u BiH treba zabrinuti. Hladne glave moramo razmisliti šta je to naš interes u BiH i shvatiti da BiH može biti stabilna samo uz dogovor legitimnih predstavnika tri naroda. Optuživati cijeli jedan narod ili stranku koja ga većinski zastupa dovodi BiH u vrlo nezgodnu situaciju. Ovaj govor mržnje ljudi koji se predstavljaju kao antifašisti vrlo je opasan za BiH - rekao je Ljubić.

Zamjenik predsjednika Glavnog odbora HNS-a Bariša Čolak izjavio je da HDZ BiH još nije dobio zvaničan stav SDA u vezi sa prijedlozima koji su im upućeni, ali da su visoki zvaničnici te stranke u javnosti već odbacili sve prijedloge HNS-a, nazvavši ih lošijim od onih koji su sada na snazi.

- Takve konstatacije su žalosne, jer prijedlozi podrazumijevaju izmjene koje bi dovele do toga da Hrvati mogu izabrati svoje predstavnike - dodao je Čolak.

Šef Odjeljenja kulture, medija, sporta i informisanja HNS-a Ivan Vukoja najavio je da će HNS 27. februara u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu organizovati javnu raspravu i predstaviti "Prijedlog transformacije Јavnog RTV sistema BiH namijenjenog harmonizaciji i integraciji javnog i medijskog prostora u BiH".

On je dodao da je riječ o modelu održivog Јavnog RTV sistema BiH u skladu sa osnovnim načelom Ustava BiH, a to je konstitutivnost naroda.

Izvor: SRNA