latinica  ћирилица
13/02/2017 |  16:01 ⇒ 16:50 | Autor: RTRS

Vučić: Srbija ne želi da bude parking za migrante

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Austrije i predsjedavajućim OEBS Sebastijanom Kurcom koji boravi u Beogradu.
Aleksandar Vučić i Sebastijan Kurc, arhiv - Foto: RTS
Aleksandar Vučić i Sebastijan Kurc, arhivFoto: RTS

Vučić je istakao da Srbija kao ni Austrija, ne želi da bude parking za migrante, da nikada nije primijenila silu prema migrantima, te da treba pokazati solidarnost i humanost.

- Ne želimo da budemo parking a ni da samo mi plaćamo cijenu krize - naglasio je on.Vučić je rekao da je oko 90 odsto migranata u prihvatnim centrima i pozvao one koji su na ulicama da idu u prihvatne centre.

- Problem je što ne žele jer ovako lakše dolaze do krijumčara koji mogu da ih preveze do željenih zemalja EU. Imate i drugih mešetara različite prirode. Što možemo, to i činimo. Za razliku od drugih zemalja, Srbija ispunjava svoje obaveze. Druge zemlje su rekle da će primiti hiljadu, a nisu ni jednog čovjeka primili. Istjeruju ih iz zemlje - rekao je Vučić.

Dodao je da je sa ministrom spoljnih poslova Austrije razgovarao o više tema, a razgovori su, kako je istakao, bili istinski prijateljski.

- Razgovarali smo o migrantskoj ruti i nasmijali smo se kada smo pričali o saradnji austrijskih i srpskih policajaca, jer nije kao prije 100 godina. Danas su austrijski policajci dobrodošli, zahvalni smo na opremi i vozilima i jedva čekamo još veću i bolju saradnju u budućnosti - naglasio je srpski premijer.

Vučić je zahvalio austrijskom šefu diplomatije I, kako je rekao, prijatelju Srbije što je još jednom posjetio Beograd.

- Željeli bismo da nas posjećuje što je moguće češće. Ne samo kao ministar u Austriji, a mi Srbi rijetko izražavamo zahvalnost. Rijetki su ljudi koji poput Sebastijana posvećuju pažnju regionu i uvijek u interesu građana Srbije - istakao je Vučić.

Dodao je da je sa šefom austrijske diplomatije razgovarao o više tema i istinski prijateljski.

Kurc: Želimo da podržimo Srbiju na putu ka EU

Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc rekao je da Srbija i Austrija imaju jaku političku i ekonomsku povezanost.

- Austrija ima 500 aktivnih preduzeća u Srbiji i mogu da potvrdim da austrijska preduzeća imaju veliku zahvalnost za reforme koje Srbija sprovodi. Uvjeren sam da mnogi od preduzetnika ne samo da će ostati nego imaju interes da prodube angažman u Srbiji i to je zasluga Vučića i dobrog puta Srbije -rekao je Kurc.

Dodao je da je protekla godina bila teška za EU, ali da, uprkos tome, stav Austrije ostaje isti.

- Želimo da Srbiju podržimo na putu ka EU. Želim da, osim privredne i političke saradnje, zahvalim i na podršci za rješavanje migrantske krize - napominje Kurc.

Ističe da je zahvalan srpskom premijeru na konstruktivnoj ulozi koju ima na Balkanu.

Kurc je istakao da sve ono što je dogovoreno u dijalogu Beograda i Prištine treba da bude i sprovedeno.

Austrija, prema njegovim riječima, daje doprinos kao zemlja, ali i predsjedavajuća OEBS-a i članica EU da dijalog bude uspješan.

- Kada nam se učini da možemo da utičemo, to radimo na obje strane - dodao je Kurc.

Podvukao je da je najvažnije da dijalog bude nastavljen i zahvalio svim političarima koji ga vode i podržavaju.

Izvor: RTS