latinica  ћирилица
13/02/2017 |  16:13 | Autor: RTRS

Fotografija turskog atentatora osvojila prestižnu nagradu

Sudije takmičenja za najbolju medijsku fotografiju u svijetu „Vorld pres foto“ pohvalile su hrabrost Burhana Ozbilicija, fotografa „Asošijejted presa“. Ne povukavši se pred ubicom ruskog ambasadora Andreja Karlova, on je napravio fotografiju koja je osvojila ovogodišnju nagradu.
Ubistvo Ruskog ambasadora u Turskoj (foto: AP Photo/Burhan Ozbilici) - Foto: AP
Ubistvo Ruskog ambasadora u Turskoj (foto: AP Photo/Burhan Ozbilici)Foto: AP

Lice ubice, koji mašem pištoljem, iskrivljeno je od bijesa. Šokantna fotografija turskog policajca koji je usmrtio ruskog izaslanika u Turskoj, osvojila je prestižnu nagradu „Vorld pres foto“ (World Press Photo).

Sudije tog svjetskog takmičenja pohvalile su hrabrost fotografa koji se nije povukao pred 22-godišnjim policajcem, čije je ime Mevlut Mert Altintaš, koji je ispalio devet metaka u ruskog ambasadora Andreja Karlova na otvaranju izložbe u Ankari.

„U trenutku kada sam čuo pucnje, znao sam da je riječ o istorijskom trenutku“, rekao je Ozbilici za AFP. „Znao sam da moram da radim svoj posao. Kao novinar, nisam mogao da pobjegnem da bih spasao svoju kožu“.

Procjenjuje se da je fotografija pregledana 18 miliona puta.

Sudije fondacije „Vorld pres foto“ u Amsterdamu ističu da su imale težak posao u biranju pobjedničke među više od 80.400 slika, koje je poslalo 5.034 fotografa iz 125 zemalja svijeta.

Izvor: RTS, Tajm