latinica  ћирилица
13/02/2017 |  16:59 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

Bijeljina: Političke smjene u poljoprivredi? (VIDEO)

Dok se vode polemike oko novog Pravilnika za podsticaje, u bijeljinskom Udruženju poljoprivrednih proizvođača ''Sela Semberije'' sukobi i smjene rukovodstva. Novoimenovani predsjednik Boško Radić tvrdi da je sve urađeno u skladu sa zakonom, ali to demantuje smijenjeni Savo Bakajlić.
Sukob poljoprivrednika - Foto: RTRS
Sukob poljoprivrednikaFoto: RTRS

Konačnu riječ daće Sud, kojem je smijenjeno rukovodstvo prije tri dana podnijelo žalbu i krivične prijave. Da li je politika umiješala prste i u poljoprivredu?

Na vanrednoj decembarskoj Skupštini Udruženja smijenjen je Savo Bakajlić, a na njegovo mjesto postavljen Boško Radić, imenovani novi članovi Nadzornog odbora, izabran Upravni odbor i sekretar i izmijenjen Statut.

Promjene su registrovane i u Sudu.

Smijenjeni Bakajlić tvrdi da je sve urađeno neligitimno i da su zloupotrijebljeni čak i neki članovi Nadzornog odbora, o čemu je obaviješten i Sud. Zbog sukoba oko prostorija, posla je imala i policija.

- Oni su lažirali pečat Udruženja i predali u Sud, odnosno obmanuli su Sud, a to ćemo dokazati sudskim postupkom koji je u toku, kaže Bakajlić.

Novoimenovani predsjednik, inače, smijenjeni predsjednik Skupštine ovog udruženja, tvrdi da je sve urađeno po zakonu. Staro rukovodstvo je, kaže, nagomilalo dugove i nije imalo odgovarajući kontakt sa nadležnima.

-Јa mogu da shvatim da nekom nešto ili neko ne valja, ali ovdje je bio problem da ne valjao niko. Znači, mora se sjesti sa svim akterima vezano za poljopriverdu i probati nać zajednički jezik, ističe Boško Radić, novoimenovani predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača.

Obojica kažu da nisu stranački opredijeljeni. Dok Radić tvrdi da politika nije u vezi sa njihovim sukobom, Bakajlić smatra suprotno jer nisu štedjeli na kritikama gradske vlasti kada je bilo razloga za to.

- Trenutno imamo dobre odnose. To možete provjeriti i sa bh. i sa gradskim vlastima. Namjerno smo išli da napravimo neki pravilan balans, dodaje Radić.

Bakajlić tvrdi da je novo rukovodstvo ista politička opcija kao i gradska uprava u Bijeljini, da su oni oni članovi tih političkih partija te da on to novo rukovodstvo neće prihvatiti.

Poljoprivrednici smatraju da Udruženje treba da brine kako da poboljša položaj ove populacije, a ne o ličnim interesima.

- Ako ljudi smatraju da formiraju udruženje da zastupa samo njihov lični stav, to nije udruženje i to se svodilo više na lični materijalni interes, istakao je Pero Dragojlović iz Amajlija.

Rado Stevanović iz naselja Amajlije, kaže da treba da se bore za svoja prava, za podsticaje ako ih ima.

Koje je rukovodstvo Udruženja sa 150 članova legitimno i da li je bilo nepoštovanja zakona odlučiće Sud.

I smijenjeni i novoimenovni tvrde da im je prioritet borba za poboljšanje položaja poljoprivrednika u vrijeme donošenja novog Pravilnika o podsticajima.