latinica  ћирилица
13/02/2017 |  17:02 | Autor: RTRS

Ustavni sud u srijedu o apelaciji Komisije za referendum

Ustavni sud BiH razmatraće u srijedu, 15. februara, apelaciju Republičke komisije za sprovođenje referenduma u Republici Srpskoj protiv odluke Suda BiH i Centralne izborne komisije BiH kojom je osporeno pravo na Centralni birački spisak.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

Registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan izjavio je da je prvo CIK BiH donio odluku da je zahtjev Komisije neosnovan, a kasnije je tu odluku potvrdio i Sud BiH.

Republička komisija za sprovođenje referenduma odlučila je da uputi apelaciju Ustavnom sudu BiH na odluku Apelacionog vijeća Suda BiH i CIK-a BiH, kojom je Srpskoj osporeno pravo na Centralni birački spisak.

Apelaciono vijeće Suda BiH odbacilo je kao nedopuštenu žalbu Republičke komisije za sprovođenje referenduma Republike Srpske na odluku CIK-a BiH, kojom je odlučeno da se odbije zahtjev za ustupanje Centralnog biračkog spiska.

Član CIK-a BiH Suad Arnautović rekao je ranije da je Sud BiH, odlučujući o ovom pitanju, našao da ne postoje procesno-pravni uslovi za meritorno rješavanje žalbe, jer podnosilac žalbe, Republička komisija za sprovođenje referenduma nije ovlašten za podnošenje žalbe u konkretnom slučaju.

Predsjednik Republičke komisije Siniša Karan ranije je izjavio da je povrijeđeno pravo Komisije na pravni lijek i direktno prekršena Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava.

Apelacijom se Ustavnom sudu BiH pokušavaju objasniti nelogičnosti Suda BiH i CIK-a BiH.

- Ono što je paradoks i zbog čega idemo sa apelacijom - Sud BiH i CIK smatraju da nismo dio izbornog zakonodavstva. Naš zakon o referendumu i građanskoj inicijativi prihvata sve principe izbornog zakonodavstva - pojasnio je tada Karan.

Nakon što joj CIK BiH nije ustupio Centralni birački spisak za Republiku Srpsku, ona je, uz pomoć MUP-a Republike Srpske i ostalih entitetskih institucija, napravila vlastiti birački spisak.

Mijan je izjavio da će Ustavni sud BiH na sjednici Velikog vijeća razmatrati i apelaciju Mevludina Јašarevića protiv presude Suda BiH u kojoj mu je izrečena zatvorska kazna za krivično djelo terorizma.

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH izreklo je 2013. godine Јašareviću drugostepenu presudu kojom je proglašen krivim za terorizam u vezi sa napadom na Ambasadu SAD u BiH 28. oktobra 2011. godine i osuđen na zatvorsku kaznu od 15 godina.

Izvor: SRNA