latinica  ћирилица
13/02/2017 |  18:48 ⇒ 19:14 | Autor: RTRS

DF: Najava hapšenja Mandića i Kneževića državni udar

Predsjedništvo Demokratskog fronta doživljava najavu hapšenja lidera Milana Kneževića i Andrije Mandića kao državni udar specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića.

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore danas je odobrio skidanje imuniteta Mandiću i Kneževiću, koje je tražilo Specijalno državno tužilaštvo da bi krivično gonilo i odredilo pritvor dvojici poslanika.

Knežević, koji je jedan od lidera DF-a, rekao je da iza svega stoji lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, te da on i Mandić nemaju nikakve veze sa terorističkim organizacijama sa čime ih povezuju optužbe Katnića.

On je istakao da nema namjeru da ide iz Crne Gore već da se njihova borba nastavlja.

Јedan od lidera DF-a Nebojša Medojević pozvao je crnogorske građane da obrate pažnju, jer se "Crna Gora nalazi u veoma dramatičnom političkom trenutku".

- Đukanović izaziva rat na Balkanu. Ako žele silu, dobiće silu. Na koji način, mi to trenutno ne znamo. Nasilje može da bude odgovor opozicije. Varnica u Crnoj Gori može da zapali region - istakao je Medojević na konferenciji za novinare i dodao da je ovo uvlačenje u sukobe i građanski rat.

On je zamolio pristalice da ne organizuju nikakve pojedinačne proteste.

- Ne želimo da doprinesemo izazivanju građanskog rata u Crnoj Gori - rekao je Medojević.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić zatražio je danas skidanje imuniteta Mandiću i Kneževiću zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore, izvršenog putem podstrekavanja 16. oktobra 2016. godine.

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore jednoglasno je odobrio skidanje imuniteta Mandiću i Kneževiću, a da bi ta odluka bila zvanična mora da je potvrdi plenum na vanrednoj sjednici Skupštine, koja će biti održana u srijedu, 15. februara.

Ukoliko Skupština u srijedu donese odluku o ukidanju imuniteta Mandiću i Kneževiću, stvaraju se uslovi za njihovo hapšenje.

Izvor: SRNA