latinica  ћирилица
13/02/2017 |  19:17 ⇒ 14/02/2017 | 07:50 | Autor: RTRS

Disciplinski postupak protiv Salihovića zatvoren za javnost! (VIDEO)

Suspendovani glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović i njegova odbrana napustili su ročište jer Disciplinska komisija nije dozvolila javno saslušanje svjedoka.
Salihović - disciplinski postupak - Foto: RTRS
Salihović - disciplinski postupakFoto: RTRS

Učiniće to kažu svaki put kada za novinare bude zatvoren postupak u kojem Salihovića terete za sukob interesa, neprimjerene kontakte sa strankama u postupku i miješanje u pravosudne procese.

Danas su svjedočila četiri tužioca Tužilaštva BiH. Svjedočiće ponovo, i to na Salihovićev poziv.

Skoro pet časova četvoro Salihovićevih bivših saradnika odgovaralo je na pitanja disciplinskog tužioca i tročlane Komisije.

Suspendovani tužilac i njegov advokat nisu ih slušali. Ročište su napustili već na početku kada je Komisija i definitivno, vrata pred novinarima zatvorila.

Baš kao i u slučaju "Mektićeve diplome" i svi drugi sudski spisi, zbog kojih je Salihović sjeo na klupu za disciplinske prekršaje, javnosti su, tvrdi odbrana, odavno poznati. A onda su ti spisi odjednom postali "strogo čuvana tajna"!

Mahmut Švraka, predsjednik Komisije, kaže da su date izjave na mnoge okolnosti za predmete koji su u toku tako da  je javnost bila isključena. Smatra da je opravdan bio zahtjev da se isključi javnost.

Autor tog "opravdanog zahtjeva" - v.d. disciplinskog tužioca, na konkretna pitanja najčešće odgovara sa "bez komentara"! Ne obrazlaže Alena Kurspahić ni primjedbe da li je uopšte mogla da ispiše disciplinsku prijavu i da je, pred Komisijom, zastupa, jer Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu ne poznaje instituciju v.d. disciplinskog tužioca.

Nekome se, očigledno, mnogo žurilo, ocjenjuje Salihović. Kurspahićeva spremna tek da ocijeni kako je postupkom zadovoljna: "Mi smo u potpunosti zadovoljni tokom postupka. Današnji svjedoci su u potpunosti potvrdili navode disciplinske tužbe i ročište što se UDT tiče ide prema planu!"

Izjavama četvoro bivših saradnika, koje su prije ročišta dobili u pisanom obliku, zadovoljni i suspendovani tužilac i njegova odbrana. Najavljuju kako će ih kao svoje svjedoke,ponovo pozvati na saslušanje. I tada istrajati na prisustvu novinara.

- Odbacujem sve navode iz kompletne prijave, znači tamo ništa nema. Ovdje se radi o čistom političkom procesu gdje su neki željeli da se neki ljudi hapse, da se procesuiraju, da neke stranke dobiju izbore na osnovu toga, ističe Salihović.

Da li je na sceni zaista još jedan "montirani" disciplinski postupak, ili Salihović vješto manipuliše javnošću, moglo bi da bude jasnije već 6. marta, pod uslovom da i to ročište ne bude iza zatvorenih vrata.

Tada bi, osim suspendovanog tužioca, trebalo da budu saslušani i njegovi saradnici Emil Pinkas i Hasan Pleh, na koje je Salihović prenosio ovlašćenja - prema disciplinskoj prijavi nezakonito!

Prema Salihovićevom tumačenju pravnih akata, zakonski valjano!