latinica  ћирилица
13/02/2017 |  19:46 ⇒ 22:22 | Autor: RTRS

Nikolić odlikovao brojne ličnosti i institucije povodom Dana državnosti

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao je brojne ličnosti i institucije povodom Dana državnosti 15. februara.
Sretenjski orden - Foto: TANЈUG
Sretenjski ordenFoto: TANЈUG

Nikolić je potpisao ukaze o odlikovanju više ličnosti i institucija kojima je dodijelio ordene Karađorđeve zvezde prvog, drugog i trećeg stepena, Sretenjske ordene prvog, drugog i trećeg stepena, Zlatne medalje za hrabrost "Miloš Obilić", orden Srpske zastave prvog stepena, te zlatne i srebrne medalje za zasluge.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovani su Olimpijski komitet i Paraolimpijski komitet Srbije, te Galerija naivne umjetnosti u Kovačici, prenose beogradski mediji.

Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena odlikovan je Nemanja Radulović za naročite zasluge u predstavljanju Srbije i vrhunske uspjehe postignute u muzičkoj umjetnosti.

Orden Karađorđeve zvezde trećeg stepena dobile su Ivana Španović, Ana Ivanović, Јelena Јanković, te Marina Maljković, prenose beogradski mediji.

Sretenjski orden prvog stepena dobila je Srpska akademija nauka i umetnosti /SANU/, Matica Srpska i Somborska preparandija / Pedagoški fakultet u Somboru.

Nikolić je odlikovao i Zdravka Čolića, Zdravka Šotru, grupu "SMAK", Kirila Kravčenka, direktora Centra "Simon Vizental" Efraima Zurofa, Atelje 212, Beogradsko dramsko pozorište.

Dobitnici Zlatne medalje za hrabrost "Miloš Obilić" su Renato Grbić za ispoljenu izvanrednu hrabrost u spasavanju ljudskih života, francuski pukovnik Patrik Stefan Bario za ispoljenu hrabrost i izuzetne zasluge u humanitarnim djelatnostima i francuski pukovnik Žak Ogar za ispoljenu hrabrost i izuzetne zasluge u humanitarnim djelatnostima.

Zlatnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić" posthumno je odlikovan Nenad Stojadinović, pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova, za ispoljenu izvanrednu hrabrost i djelo ličnog herojstva.

Povodom Dana državnosti odlikovani su pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kojima će odlikovanja će biti uručena na Dan Vojske Srbije, 23. aprila.

Izvor: SRNA