latinica  ћирилица
13/02/2017 |  20:00 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Brkić: Hrvatska neće dopustiti zastrašivanje Hrvata

Zamjenik predsjednika HDZ-a Hrvatske Milijan Brkić rekao je danas u Stocu da Hrvatska neće dopustiti zastrašivanje Hrvata, kako u Stocu, tako i na cijelom prostoru BiH, jer BiH bez Hrvata nema budućnost, prije svega, u EU.
Stolac: Milijan Brkić sa delegacijom HDZ-a BiH - Foto: SRNA
Stolac: Milijan Brkić sa delegacijom HDZ-a BiHFoto: SRNA

On je naglasio da je za HDZ Hrvatske ravnopravnost Hrvata u BiH jedno od ključnih spoljnopolitičkih pitanja na kojima će istrajati.

- Ponovo zakazani izbori za nedjelju u Stocu, koje je u prvom krugu prekinula grupa nasilnika, moraju proteći bez nereda i po demokratskim standardima - zaključio je Brkić.

Brkić je u Stocu boravio zajedno sa delegacijom HDZ-a BiH koju je predvodio lider stranke i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, da bi dali podršku HDZ-u i Hrvatima Stoca na ponovljenim izborima koji će biti održani u nedjelju, 19. februara.

Na sastanku su bili i predsjednik Opštinskog odbora HDZ-a BiH i načelnik Stoca Stjepan Bošković, potpredsjednik HDZ-a BiH i ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda, član Predsjedništva HDZ-a BiH i federalni ministar finansija Јelka Milićević, član Predsjedništva HDZ-a BiH i potpredsjednik Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mladen Bošković, federalni ministar saobraćaja i veza Denis Lasić, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg, te Željko Raguž zastupnik Hrvatskog sabora iz 11. izborne jedince.

Iz HDZ-a je saopšteno da su okupljeni osudili čin gdje se "brutalnim rušilačkim pohodom, otuđivanjem i uništavanjem službenih državnih materijala, udaranjem nevinih ljudi, službenih osoba zaduženih za provođenje izbora, opstruisalo pravo građana opštine Stolac na demokratsko izražavanje izborne volje u oktobru 2016. godine".

- Standardi i zakoni koji vrijede za lokalne izbore moraju vrijediti i moraju se demokratski provesti i u Stocu - poručeno je sa sastanka u Stocu.

Osim lokalnih izbora, na sastanku se razgovaralo i o infrastrukturnim projektima na području opštine Stolac, prije svega, izgradnji puta Stolac-Neum, preko projekata vodosnabdijevanja, te drugim važnim projektima za ovu opštinu.

Izvor: SRNA