latinica  ћирилица
13/02/2017 |  20:30 | Autor: RTRS

Plenković: Ne žurimo da se sastanemo sa Srbima

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da nema nikakve žurbe za susret na najvišem nivou s predstavnicima Srbije.
Andrej Plenković - Foto: klix.ba
Andrej PlenkovićFoto: klix.ba

On je ocijenio da je hrvatski šef diplomatije Davor Ivo Štir ispravno reagovao na izjave iz Srbije.

- Prije svega ćemo voditi računa o hrvatskim nacionalnim interesima, o poštovanju između dvije države i nećemo dopustiti nikakve izjave koje su bezobraznog karaktera - odgovorio je Plenković na pitanje novinara u Zagrebu o novom zaoštravanju odnosa sa Srbijom.

Zbog izjava šefa srpske diplomatije Ivice Dačića o kardinalu Alojziju Stepincu i tvrdnjama o fašizaciji Hrvatske, ministar spoljnih poslova Hrvatske odbio je bilateralni susret s njim.

Plenković je rekao da je Štir ispravno postupio u toj situaciji.

- Dirati u neke teme na ovaj način za Hrvatsku neće proći. Postoje kanali diplomatske komunikacije, političke komunikacije, susreta na najvišem nivou, kad za to dođe vrijeme. Procijenićemo, nema nikakve žurbe - naglasio je Plenković.

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Davor Ivo Štir izjavio je da dijalog sa Srbijom nije moguć preko aktuelnog šefa diplomatije Ivice Dačića, ali da se komunikacije odvija preko premijera dvie države.

Izvor: BETA