latinica  ћирилица
13/02/2017 |  21:21 ⇒ 14/02/2017 | 09:19 | Autor: RTRS

Aspekt: "Izetbegovićeva revizija" bila bi završena i prije nego što bi počela (VIDEO)

Revizija presude Haškog tribunala kojom je Srbija oslobođena tužbe BiH za genocid bila je tema emisije Aspekt.
TV emisija Aspekt - Foto: RTRS
TV emisija AspektFoto: RTRS

Pravni stručnjaci ističu da će postupak koji najavljuje Bakir Izetbegović biti završen i prije nego što bi počeo.

Ako dođe do podnošenja zahtjeva, smatraju da će biti odbačen iz više razloga – zbog prigovora Srbije što nema novih dokaza, zbog pravovremenog nereagovanja ili zato što punomoć agenta BiH nije valjana. I na kraju zbog toga što neće imati podršku dva člana Predsjedništva BiH.

Osim izostanka saglasnosti srpskog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH, pravni stručnjaci u priči o reviziji presude, ključnim smatraju izostanak novih dokaza.

A potrebno je pronaći bar jednu novu činjenicu.

- Ona može poslužiti kao osnov za reviziju, ali ne mora da bude osnov za uspješnu reviziju jer se traži jedan mentalni element za krivično djelo genocida, a to je da je postojala namjera, a nju je gotovo nemoguće utvrditi, kaže Zarije Seizović, profesor međunarodnog prava u Sarajevu.

Seizović ne želi da prejudicira eventualni epilog revizije, ali je uvjeren da BiH nema velike šanse da u knjigama promijeni tok istorije o posljednjem ratu na Balkanu.

Advokat Krstan Simić siguran je da ne postoji nikakva šansa da zahtjev donese bilo kakav rezultat: "Član 61 Statuta predviđa, ne samo to što je rekao profesor Seizović, da je dokaz morao postojati u vrijeme donošenja presude. Da je dokaz takvog kvaliteta da bi doveo do drugačije odluke."

Presudom je Srbija nedvosmileno oslobođenja tužbe za genocid, kaže Simić. To je jedina istorijska istina.

Možda se u tome krije jedan od razloga zbog kojih Srbija, kako kaže pravni stručnjak Aleksandar Cvejić, pokretanje revizije doživljava kao neozbiljnu inicijativu za lokalnu upotrebu. Komentar ima i na bivšeg agenta Sakiba Softića koji je BiH u Hagu predstavljao zahvljajući preglasavanju tadašnjeg srpskog člana Predsjedništva BiH: "Bivši, nebivši. On danas ima 2:1, ali protv sebe."

Pravni stručnjaci smatraju da bi Srbija trebalo da pokrene reviziju, jer u svakom slučaju, postoji presuda protiv nje. Pogotovo, zbog toga što, kako kažu, kada je riječ o Srbima, Hag nije donio nijednu presudu koja bi se mogla smatrati pravdom.

Pogledajte čitavu TV emisiju "Aspekt"