latinica  ћирилица
13/02/2017 |  21:54 | Autor: RTRS

Tramp: Sjeverna Koreja veliki problem

Predsjednik SAD Donald Tramp kaže da će se "veoma oštro" pozabaviti Sjevernom Korejom, nakon što je ona izvela probno ispaljivanje novog tipa balističke rakete.

- Očigledno je Sjeverna Koreja veliki, veliki problem i mi ćemo se time veoma snažno pozabaviti - rekao je Tramp tokom zajedničke pres konferencije sa kanadskim premijerom DŽastinom Trudoom, prenosi Rojters.

Agencija navodi da američki predsjednik nije iznio detalje toga kako će odgovoriti na akcije Sjeverne Koreje.

Pentagon je objavio da su SAD sposobne da se odbrane od sjevernokorejskog napada balističkom raketom i snažno osudio posljednju raketnu probu koju je izveo Pjongjang.

Portparol Pentagona kapetan DŽef Dejvis izjavio je da je posvećenost SAD zaštiti američke teritorije i saveznika poput Јapana i Јužne Koreje "gvozdeno čvrsta". On je rekao novinarima da su sjevernokorejski "nezakoniti programi naoružanja" jasna i velika opasnost po nacionalnu bezbjednost.

- Mi smo sposobni da se odbranimo od sjevernokorejskog napada balističkom raketom i preduzećemo sve neophodne mjere za odvraćanje i savladavanje prijetnji našim i savezničkim teritorijama i građanima - naveo je Dejvis.

Sjeverna Koreja potvrdila je juče da je uspješno testirala lansiranje novog tipa balističke rakete srednjeg do dugog dometa.

Izvor: Tanjug