latinica  ћирилица
14/02/2017 |  07:54 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Širom Srpske obilježen Dan boraca Srpske i Dan Prvog srpskog ustanka (FOTO/VIDEO)

Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća u Višegradu je obilježeno 213 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka i Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske u kojem su za Srpsku život dala 23.184 vojnika.
Višegrad: Dobrun - liturgija - Foto: SRNA
Višegrad: Dobrun - liturgijaFoto: SRNA

Današnjem obilježavanju prisustvovali su i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.

Nakon parastosa poginulim srpskim ustanicima u Manastiru Dobrun, položeno je cvijeće na spomenik voždu Karađorđu.

Delegacije su položile cvijeće na centralni spomenik braniocima Republike Srpske na Trgu palih boraca u Višegradu.

Sjećanje na stradale borce

Prvi srpski ustanak podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

Sjećanje na stradale borce

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992 do 1995. godine bio je angažovan 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a njih 23.184 položila su živote za Srpsku.

Organizatori obilježavanja Dana boraca Srpske i Dana Prvog srpskog ustanka su BORS i Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Predsjedniku Boračke organizacije Republike Srpske Milomiru Savčiću i svim bivšim pripadnicima Vojske Republike Srpske Dan boraca i Dan Prvog srpskog ustanka upućene su brojne čestitke zvaničnika Srpske.

Dodjelom jednokratne pomoći za 20 boraca i članova njihovih porodica u iznosu od po 100 KM, u Banjaluci je danas obilježen Dan Boračke organizacije Republike Srpske. Predsjednik banjalučke Boračke organizacije Goran Rogić rekao je da iznos pomoći simboličan, ali da borcima i njihovim porodicama mnogo znači znak pažnje.

Parastosom i polaganjem vijenaca na Centralno spomen obilježje borcima stradalim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, Dan boraca obilježen je i u Prijedoru. Održana je i svečana sjednica Skupštine Boračke organizacije Prijedora na kojoj je razgovarano o problemima sa kojima se suočavaju ove kategorije stanovništva.

U Prnjavoru je obilježen Dan boraca Republike Srpske parastosom, polaganjem vijenaca i prisluživanjem svijeća u Hramu Svetog velikomučenika cara Lazara na Vučijaku za 623 poginula srpska borca proteklog rata i posjetom grobnim mjestima svih ratnih komandanata.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Vlado Živković podsjetio je da je doprinos boraca sa područja prnjavorske opštine u stvaranju Srpske bio ogroman, čemu u prilog govori i podatak da su učestvovali na gotovo svim ratištima širom Srpske.

Članovi Udruženja boraca Beli vukovi danas su u Palama obilježili krsnu slavu Svetog Trifuna. U crkvi Uspenja Presvete Bogoridice služen je parastos za dvadeset poginulih pripadnika ove jedinice, a nakon toga položen su vijenci na spomenik ratnom komandantu ove slavne jedinice VRS Srđanu Kneževiću, koji je ubijen u avgustu 1998. godine.

Služenjem parastosa u spomen-sobi u Milićima i polaganjem cvijeća na Centralno spomen-obilježje poginulim borcima, predstavnici opštinske Boračke organizacije obilježili su danas Dan boraca Republike Srpske. Liturgijom u Hramu Svetog Đorđa, te polaganjem cvijeća i služenjem parastosa poginulim borcima kod Centralnog krsta na vojničkom groblju na Vracama, Boračka organizacija opštine Istočno Novo Sarajevo danas je odala počast srpskim borcima koji su dali živote za stvaranje Republike Srpske.

Povodom obilježavanja Dana boraca, predsjednik Predsjedništva opštinske Boračke organizacije Dragiša Tuševljak rekao je Srni da je na vojničkom groblju na Vracama sahranjeno 130 srpskih vojnika sa područja Istočnog Novog Sarajeva, kao i manji broj boraca koji su izašli iz federalnog Sarajeva.

Bijeljina - Dan boraca

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca kod Centralnog spomenika poginulim borcima danas je i u Bijeljini obilježen Dan boraca i Dan boračke organizacije Republike Srpske. Predstavnici gradske Boračke organizacije istakli su da će se ove godine nastaviti sa stambenim zbrinjavanjem porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida do sedme kategorije, a prioritet je i zapošljavanje djece iz ovih kategorija.

Povodom dana Boračke organizacija Republike Srspke i Dana Prvog srpskog ustanka, u Modriči je održana svečana akademija sa koje je poručeno da je čuvanje i sjećanje na oslobodilačke ratove srpskog naroda i heroje pale u njima obaveza svih generacija koje dolaze.

Prvi srpski ustanak i Dan boraca Republike Srpske simbol je slobodarskih težnji srpskog naroda i želje da organizuju društvo i državu zasnovano na pravdi, istakli su danas predstavnici Boračke organizacije grada Doboja. Prema evidenciji gradskog Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu, na području Doboja poginulo je oko 1.800 boraca.

Trebinje - Dan borca

U spomen-crkvi Svetog cara Lazara, u krugu nekadašnje kasarne u Trebinju, danas je služen parastos borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu čime je obilježen Dan boraca Republike Srpske.

Polaganjem vijenaca ispred centralnog spomen- obilježja boraca Vojske Republike Srpske i prijemom u Centru za kulturu, u Derventi je obilježen 14. februar - Dan Boračke organizacije Srpske i Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata.
Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije opštine Derventa Čedo Vujičić izjavio je da u Derventi živi 4.122 kategorisana borca od prve do sedme kategorije, 795 ratnih vojnih invalida, a da je 608 boraca poginulo radi stvaranja Republike Srpske.

Novi Grad - Dan boraca

Delegacije opštine Novi Grad, opštinske Boračke organizacije i opštinskog Udruženja ratnih vojnih invalida položile su povodom Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata vijence i prislužile svijeće kod centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske, nakon čega je organizovana posjeta spomen-sobi.

Nakon parastosa, delegacije opštine Kozarska Dubica i opštinske Boračke organizacije su polaganjem vijenaca odale počast za 224 poginula borca ovog kraja.