latinica  ћирилица
14/02/2017 |  09:02 ⇒ 09:06 | Autor: RTRS

Tanasković: Beograd spreman ako Priština ponovo pokuša da uđe u Unesko

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković izjavio je da Beograd pomno prati situaciju i biće spreman ukoliko se Priština odluči za novi pokušaj prijema u Unesko.
Darko Tanasković (foto: www.studiob.rs) -
Darko Tanasković (foto: www.studiob.rs)

Tanasković je rekao za "Večernje novosti" da nije isključeno da je Prištini iz međunarodne zajednice poručeno da sačeka sa novom kandidaturom u Unesko, imajući u vidu trenutno raspoloženje u međunarodnoj zajednici i ovoj organizaciji.

Prema saznanjima lista, u Unesku trenutno ne postoji većinsko raspoloženje da se ponovo raspravlja o zahtjevu za članstvo samoproglašenog Kosova u ovoj organizaciji.

U Unesku su zaokupljeni drugim unutrašnjim pitanjima, između ostalog i izborom novog generalnog sekretara, a ne zna se ni kakav će stav u međunarodnim odnosima zauzeti nova američka administracija.

Iz Prištine za sada nisu podnijeli novi zahtjev za zasjedanje Generalne skupštine Uneska koja se održava na jesen.

Prema proceduri, Priština bi prvo morala da se obrati generalnom direktoru Uneska, koji zahtjev prosljeđuje Izvršnom odobru.

Ukoliko se u ovom savjetu, koji ima 58 članova, u oktobru dobije većina glasova, onda zahtjev ide pred Generalnu konferenciju, gdje je za pozitivnu odluku potrebna dvotrećinska većina zemalja prisutnih na glasanju.

Izvor: Srna