latinica  ћирилица
14/02/2017 |  09:12 ⇒ 15:18 | Autor: RTRS

Za nova zapošljavanja boračkih kategorija 40 miliona KM

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da je do kraja prvog kvartala ove godine planirano novo zapošljavanje boraca, djece poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i starijih od 45 godina u okviru projekta od 40 miliona KM, što će biti obezbijeđeno kreditom Svjetske banke.
Milenko Savanović - Foto: RTRS
Milenko SavanovićFoto: RTRS

Savanović je naglasio da je ove godine novost u zapošljavanju to što je na nivou Vlade Srpske i tri resorna ministarstva dogovoreno da se po povoljnim uslovima uzme kredit od Svjetske banke koji će biti namijenjen isključivo vraćanju doprinosa privrednicima.

- To znači da, ako privrednik zaposli 10 novih radnika, on će, u zavisnosti od dogovora, kvartalno, na šestomjesečnom ili godišnjem nivou imati povrat sredstava koja je uplatio za doprinose tom radniku - rekao je Savanović.

On je ponovio da postoji potreba za novom uredbom o stambenom zbrinjavanju boraca jer stižu novi zahtjevi, kao i to da je od 1999. godine zbrinuto 8.315 korisnika.

Kada je riječ o izgradnji spomenika poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Banjaluci, Savanović kaže da nije siguran kada će biti pronađeno adekvatno rješenje jer postoje "dva kamena spoticanja" - megalomanska arhitetkonska rješenja čija realizacija zahtijeva oko 15 miliona KM, te problem lokacije o kojoj se još nisu usaglasile gradske vlasti.

Izvor: SRNA