latinica  ћирилица
14/02/2017 |  09:33 | Autor: RTRS

Sutra nastavak suđenja Sakibu Mahmuljinu

Pred Sudom BiH sutra će biti nastavljeno suđenje komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.
Sakib Mahmuljin - Foto: RTRS
Sakib MahmuljinFoto: RTRS

Na ročištu održanom 8. februara svjedočili su pomoćnik komandanta za obavještajne poslove Izudin Hajdarhodžić i pomoćnik komandanta za moral 35. divizije Šemsudin Starčević o učešću odreda "El mudžahedin" u sistemu rukovođenja i komandovanja u okviru Trećeg korpusa takozvane Armije BiH.

Svjedoci su naveli da su čuli za slučaj zarobljavanja 50 pripadnika Vojske Republike Srpske na području Gostovića, koje su preoteli pripadnici odreda "El mudžahedin", nakon čega se zarobljenicima gubi svaki trag.

Hajdarhodžić je posvjedočio da je u vrijeme akcije "Proljeće `95" sa pomoćnikom komandanta 35. divizije Fadilom Imamovićem otišao u kamp mudžahedina da ispita zarobljenike.

Starčević se prisjetio dva sastanka u objektu "Panorama" na kojima su planirane vojne operacije, a kojima su prusustvovali pripadnici odreda "El mudžahedin", ističući da su veliki uticaj na pripadnike ove vojne formacije imali vjerski i predstavnici tadašnjih vlasti.

On je rekao i da je na zahtjev odreda "El mudžahedin" 21. jula 1995. godine snimljen obješen srpski vojnik, dok je pod njegovim nogama bio još jedan ubijeni pripadnik Vojske Republike Srpske, dodajući da je sav taj materijal u Informativnoj službi Trećeg korpusa takozvane Armije BiH.

Tužilaštvo BiH je na ovom ročištu predočilo i snimak od 12. septembra 1995. godine na kome Alija Izetbegović u Vozući postrojava komandni kadar 35. divizije, a raport mu podnosi komandant ove divizije Fadil Hasanagić.

Optužnica tereti Mahmuljina da, kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", ništa nije preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Nastavak suđenja Mahljumljinu zakazan je za 13.00 časova.

Izvor: SRNA