latinica  ћирилица
14/02/2017 |  09:36 ⇒ 15:18 | Autor: RTRS

Mitrović: Ruše vlast u Srpskoj iz straha od izbora 2018.

Tužilaštvo BiH ekspresno otvara istragu i sprema optužnice u vezi sa održavanjem referenduma o Danu Republike protiv predsjednika i premijera Republike Srpske da bi spriječili Milorada Dodika i Željku Cvijanović da učestvuju na izborima 2018. godine, ocijenio je Slavko Mitrović.
Slavko Mitrović - Foto: RTRS
Slavko MitrovićFoto: RTRS

"U predmetu 'Milorad Dodik i drugi', koji je formiran u Tužilaštvu BiH, saslušavani su članovi Komisije Narodne skupštine za sprovođenje referenduma i šefovi poslaničkih klubova kao predlagači odluke o referendumu. I predsjednik Republike dobio je poziv pod prijetnjom hapšenja. Poziv je dobila i predsjednik Vlade Željka Cvijanović, čime je zaokružen progon zakonodavne i izvršne vlasti Srpske. Neka se spreme sudije Ustavnog suda Republike Srpske, koji u referendumskoj odluci nisu našli nikakvo kršenje ni Ustava ni zakona, a onda će po toj logici preći na saslušavanja oko šest stotina sedamdeset hiljada građana koji su izašli na referendum", istakao je Mitrović.

On je u kolumni za "Glas Srpske" upozorio da je ovo nastavak sulude političke agresije na Dejtonski sporazum koja se sprovodi od 1997. godine kada su uvedena takozvana "bonska ovlašćenja".

"Godinama je Kancelarija visokog predstavnika /OHR/ pomognuta stranim ambasadama u Sarajevu kršila Dejtonski sporazum oduzimajući nadležnosti Republike Srpske i kažnjavajući izabrane funkcionere. Takvom neodgovornom politikom, koja doživljava kulminaciju progonom maltene cijele Srpske, uništena je mogućnost smislenog unutrašnjeg dogovora o opstanku BiH", ocijenio je Mitrović.

Prema njegovim riječima, Dejtonski sporazum nije samo zaustavio rat, jer ne bi sadržavao brojne anekse koje su potpisale Republika Srpska i FBiH.

"Formalno-pravno, Dejtonski mirovni sporazum i njegovi aneksi određuju BiH kao zajednicu dva entiteta koji imaju ogromnu većinu nadležnosti, a BiH samo one koje su taksativno nabrojane članom 3 Aneksa 4 kao Ustava BiH... Za razliku od Alijine 'Republike BiH', koju je Dejtonski sporazum i formalno ukinuo, a stvarno nije nikada ni postojala, Republici Srpskoj je Dejtonskim sporazumom potvrđen i status i ime", podsjetio je Mitrović.

U toj i takvoj BiH, navodi se u kolumni, našao se Bakir Izetbegović, sin Alije i nastavljač njegove politike "Islamske deklaracije", kao dokumenta na koji se naslanja i teroristička "Islamska država" u stvaranju islamskog društva po šerijatu.

"/Bakir Izetbegović/ podnio je apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom osporava pravo Republike Srpske da slavi dan svog nastanka - 9. januar 1992. godine. Ustavni sud BiH uzeo je za pravo da sudi o događaju koji se desio prije nego što je nastala BiH, koje nije bilo do 7. aprila 1992. godine, kada je papirnato priznata. Dakle, 9. januara 1992. godine nije bilo nikakve BiH po međunarodnom pravu, a pogotovo nije bilo Ustavnog suda BiH sa troje stranih sudija koji zajedno sa sudijama Bošnjacima iz Bakirove SDA prekrajaju istoriju i brišu datume. Ispada da 1992. godine i nije bilo 9. januara, već da je poslije 8. januara osvanuo 10. januar", naglašava Mitrović.

Mitrović je zapitao ko je to od stranih sponzora Bakirove politike mogao i pomisliti da će Republika Srpska, koja je u dejtonske pregovore unijela svoju državnost - vlast, narod i teritoriju, dozvoliti da joj "umišljeni i bahati Bakir ukida dan rođenja".

"Pa to nije mogao ni Alija, malo pametniji i mnogo važniji od sina koji jedino ima isto prezime. Bakir se prilično pogubio i mnogo izgubio. Izgubio je prošle lokalne izbore gubeći i Zenicu, Veliku Kladušu i Srebrenicu. Izgubio je uticaj u SDA u kojoj ga preglasavaju na njenim organima, izgubio je četiri poslanika u 'državnom' parlamentu i još će. Pa šta mu je onda ostalo? Јedina tačka oslonca mu je takozvani savez za promjene u kome su probosanske stranke SDS, PDP i NDP, kako ih zovu u Sarajevu. U SDS-u i PDP-u samo Govedarica i Borenović misle da su predsjednici, a ne vide da su im utrapili neperspektivnu imovinu. Govedarica u svom lutanju formira nekakvu vladu u sjenci ili kako narod veli - vladu u hladu", naglašava Mitrović.

Prema njegovim riječima, Bakir nije "takozvane" uzeo sebi pod skute da bi štitili interese Republike Srpske.

"Zato je Mirko Šarović Bakirov najbolji ministar, a Dragan Mektić instrument za političke istrage. Ne vrijedi što SDS-ovci pričaju da im je nametnut izbor Mektića, jer se o takvome najbolje izjasnio narod u njegovom Prnjavoru. Oduvao ga zajedno sa SDS-ovim načelnikom Sinišom Gatarićem, koji je uz to potpredsjednik SDS-a. Kada se pogleda probosansko rukovodstvo SDS-a, nije to samo sramota te stranke, nego i Republike Srpske. Njima je jedini program mržnja i osveta prema Miloradu Dodiku i SNSD-u. Samo zbog toga ih je Bakir uzeo za svoje službenike", ocijenio je Mitrović.

Podsjetivši da je nakon odluke Ustavnog suda BiH i prihvatanja zahtjeva Bakira Izetbegovića da bude ukinut 9. januar kao Dan Republike Srpske, 29. novembra 2015. održan sastanak svih političkih stranaka iz Srpske, Mitrović je naveo da je tada traženo da što prije iz Ustavnog suda BiH ode troje sudija stranca zato što uvijek glasaju kao i sudije Bošnjaci.

"O tome su svi učesnici sastanka potpisali zajedničku izjavu /pa i Mirko Šarović/ po kojoj je u roku od 120 dana trebalo donijeti zakon o Ustavnom sudu bez stranih sudija. Ako takav zakon ne bude donesen u tom roku, predsjednik Republike je predložio da se svi članovi zajedničkih organa BiH iz Republike Srpske automatski povuku iz Predsjedništva, Savjeta ministara i parlamenta BiH, kao što je to SNSD uradio 2007. godine protiveći se odlukama OHR-a", naveo je Mitrović.

On je podsjetio da su tada Nikola Špirić kao predsjedavajući i dva ministra u Savjetu ministara dali ostavke, a Nebojša Radmanović svoj mandat u Predsjedništvu BiH stavio na raspolaganje Srpskoj.

"OHR je tada prvi put morao ustuknuti i korigovati svoje odluke. Bio je to udarac od koga se OHR nikada nije oporavio, kako je to 2014. godine objavio Filip Leroj Martin, šef njihovog pravnog odjeljenja u svojoj knjizi 'Kontrapobunjenička diplomatija - iskustva iz BiH'. Tada je BiH bila paralisana i prestala da postoji bez organa u kojima nije bilo srpskih predstavnika. Danas je drugačije, jer Bakirovu BiH junački čuva takozvani savez za promjene, ostajanjem u vlasti radi sarajevskih fotelja", dodao je Mitrović.

On je ocijenio da su "nepristajanjem na povlačenje iz zajedničkih organa u Sarajevu, stranke takozvanog saveza za promjene poslale su poruku Bakiru - ostajemo ti vjerni", što je Izetbegović i potvrdio 17. decembra 2015. u intervjuu turskoj agenciji "Anadolija", rekavši da su ga čelnici Saveza za promjene uvjerili da im ne pada na pamet povlačenje iz koalicije sa njegovom SDA.

"Da se Srbi ne sjete, takozvani su pristali da će razmotriti da li ostaju u zajedničkim organima, nakon 120 dana. Taj rok je istekao 29. marta 2016. godine, evo skoro i još jedna godina, a Bakir je nastavio preko odluka Ustavnog suda BiH, preglasavanjem srpskih sudija, građanima Srpske braniti čak i glasanje na referendumu. Svaki dan slušamo kako neko od takozvanih klepeće nanulama koje im je natakao Bakir. Cilj im je zajednički - srušiti vlast u Republici Srpskoj, jer se boje izbora 2018. godine", zaključio je Mitrović.

Izvor: SRNA