latinica  ћирилица
14/02/2017 |  09:59 | Autor: RTRS

Kern: Osigurati da Britanija bude u gorem stanju kada napusti EU

Evropska Unija mora da osigura da Britanija bude u gorem stanju kada napusti trgovinski blok i da ostvari mnogo lošije rezultate na bilo kojem drugom polju, rekao je austrijski kancelar Kristijan Kern.

"Članica EU mora da ima bolje uslove od onoga ko izlazi iz kluba, naši britanski prijatelji moraju biti svjesni da ništa drugo ne mogu dobiti pregovorima. Sve drugo predstavljalo bi kapitulaciju Evrope", naglasio je Kern.

Britanski dnevnik "Indipendent" podsjeća da se premijer Tereza Mej priprema da krajem marta pokrene Član 50 Lisabonskog ugovora.

Pokretanjem ovog Člana aktiviraju se dvogodišnji pregovori o uslovima izklaska iz EU i, kako se taj datum približava, evropski zvaničnici počinju da zauzimaju pregovaračke pozicije.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Јunker upozorio je juče da je protiv toga da se Britaniji obeća poseban tretman u određenim industrijskim oblastima, poput telekomunikacija, hemije i čelika.

"Takva obećanja mogla bi tokom pregovora narušiti jedinstvo Unije i u našem interesu je da ne bude posebnih dogovora", smatra Јunker.

Izvor: Srna