latinica  ћирилица
14/02/2017 |  12:36 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

"Veterani Republike Srpske" - Borci kao stvaraoci Srpske da budu ustavna kategorija (VIDEO)

Predstavnici Udruženja građana "Veterani Republike Srpske" predali su danas na ovjeru protokolu Narodne skupštine Republike Srpske dokumentaciju za ustavno određenje boraca-ratnih veterana i članova njihovih porodica i prijedlog novog zakona o pravima boraca-ratnih veterana.
Veterani Republike Srpske - Foto: RTRS
Veterani Republike SrpskeFoto: RTRS

Predsjednik Skupštine Udruženja građana "Veterani Republike Srpske" Dragan Savić istakao je da je dokumentacija predata u skladu sa Zakonom o građanskoj inicijativi.

"Prijedlogom novog zakona o pravima boraca-ratnih veterana predviđeno je da borci koji nemaju primanja dođu u poziciju da društvo brine o njima, zatim da minimalna boračka primanja budu u nivou prosječne plate, da bolesni budu njegovani, a da oni koji preminu budu dostojanstveno sahranjeni", rekao je Savić novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da se amandmanom na Ustav Republike Srpske traži da borci postanu ustavna kategorija, kao stvaraoci Srpske.

"Bez njih ne bi bilo Republike Srpske i trebalo bi da budu ustavna kategorija. Do Vidovdana, naše krsne slave, učinićemo sve da naši zahtjevi budu prihvaćeni", istakao je Savić i napomenuo da će se veterani dostojanstveno zalagati za svoja prava.

Izvor: Srna