latinica  ћирилица
14/02/2017 |  13:35 ⇒ 19:44 | Autor: RTRS

Ivanić: Tužba nema legitimitet, ime i institucije BiH se zloupotrebljavaju (VIDEO)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas u Sarajevu da među članovima Predsjedništva ne postoji saglasnost da bude održana sjednica na kojoj bi bila razmatrana najavljena revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.
Mladen Ivanić - Foto: RTRS
Mladen IvanićFoto: RTRS

Ivanić je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da su protiv održavanja takve sjednice bila druga dva člana Predsjedništva Dragan Čović i Bakir Izetbegović, pojasnivši da je Čović rekao da je protiv revizije tužbe, ali da ne želi da učestvuje u preglasavanju.

"Ako neko treba da traži sjednicu Predsjedništva o reviziji presude to je Izetbegović, jedino tako može dobiti legitimitet za reviziju presude. Tužba nema legitimitet i to će biti ulazak u ozbiljnu krizu, jer se zloupotrebljavaju ime i institucije BiH", kazao je Ivanić.

On je naveo da je juče zatražio održavanje sjednice, po drugi put, a da je prvi put to uradio prije 20 dana, ali da su Čović i Izetbegović bili protiv toga.

"Јa ne mogu zakazivati sjednicu zbog nečega što ne postoji, za mene ne postoji tužba. Sporno je što je do tužbe došlo mimo volje srpskih političkih predstavnika. Suđenje je održano i završeno", naglasio je Ivanić.

Na pitanje da li postoji mogućnost za sazove vanrednu sednicu, Ivanić je odgovorio da nema potrebe da na taj način osporava nešto što ne postoji, misleći na zahtev za reviziju tužbe.

" Ovdje se jedan član opredelio da podiže tužbu protiv druge države. To je rušenje Ustava BiH. Izvesno je da će o odluci o pokretanju revizije tužbe biti odlučeno u petak, na skupu nevladinih organizacija, a ne u institucijama BiH", rekao je Ivanić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Ivanić je naveo da je o svemu obavijestio i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Pozvao je predsjednika Republike Srpske i lidera SDS Vukotu Govedaricu da kažu šta su oni konkretno učinili povodom najave revizije.

Ivanić se danas sastao i sa nekadašnjim agentom BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Sakibom Softićem koga je upoznao sa činjenicom da su dva člana Predsjedništva protiv pokretanja revizije i da on nema ligitimet kao agent BiH pred sudom u Hagu.

Dodao je da poziva sve da dobro razmisle šta rade.

"Јa ću svoj dio odgovornosti nositi, što sam i ranije pokazao. Površnost neću trpjeti", poručio je Ivanić.

Ivanić je rekao da se ovdje radi o političkom pitanju, rekavši da se ipak nada da će cijela priča o reviziji presude uskoro pasti i da će štetu imati zagovornici revizije, naglašavajući da dominantan dio u Predsjedništvu ne podržava reviziju presude.

Na kraju je kazao da je preuranjeno govoriti hoće li predsjednik Srbije Tomislav Nikolić posjetiti BiH dok se ne vidi šta će biti s revizijom presude, ali da poziv nije otkazan i još uvijek je otvorena ta mogućnost.

Izvor: SRNA/ Kliks