latinica  ћирилица
14/02/2017 |  14:15 ⇒ 15:13 | Autor: RTRS

Ministarstvo poljoprivrede: Neprihvatljivi isključivi stavovi saveza

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ističe da ne može prihvatiti isključive stavove Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kada je u pitanju proces donošenja Pravilnika o podsticajima za 2017.godinu.
Ministar Stevo Mirjanić na sastanku sa poljoprivrednicima - Foto: RTRS
Ministar Stevo Mirjanić na sastanku sa poljoprivrednicimaFoto: RTRS

"Apsolutno su netačne tvrdnje o tome da su bolji uslovi za proizvodnju u Federaciji BiH, kada su u pitanju podsticaji, te je neprihvatljiv zahtjev Saveza da se u izradi Pravilnika za 2017. godinu treba rukovoditi federalnim Pravilnikom za 2016.godinu", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je opredijeljeno da u razgovoru sa predstavnicima proizvođača razmotri sve primjedbe na Nacrt Pravilnika o podsticajima, zbog čega su održana dva sastanka na tu temu u Ministarstvu, a Nacrt Pravilnika je upućen svim udruženjima kako bi dali svoje sugestije, što je i dogovoreno na posljednjem sastanku u Ministarstvu.

Međutim, umjesto da dostave svoje primjedbe i sugestije na Pravilnik, kao što su to učinili predstavnici nekih drugih republičkih udruženja, Zadružnog saveza RS i poljoprivrednih društava, predstavnici Saveza odbacivanjem kompletnog teksta Pravilnika pokazuju da ustvari od početka nisu željeli da stvarno učestvuju u izradi ovog dokumenta.

"Ne prihvatamo ultimatum koji su predstavnici Saveza dali za isplatu podsticajnih sredstava za 2016.godinu i podsjećamo da Vlada Republike Srpske garantuje isplatu cjelokupnog duga", ističu u ministarstvu.