latinica  ћирилица
14/02/2017 |  14:26 | Autor: RTRS

Majkić: Institucije BiH ne rade transparentno

Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član Komisije za finansije i budžet ovog doma Dušanka Majkić danas je u Sarajevu upozorila da institucije BiH ne rade transparentno, ističući da bez transparentnosti nema demokratije.
Dušanka Majkić - Foto: RTRS
Dušanka MajkićFoto: RTRS

Poslanik SNSD-a u "Institucije BiH zakonski su obavezane na transparentnost rada, ali je problem što neke institucije što duže žele sakriti probleme u svom radu i time ih učiniti neaktuelnim", rekla je Majkićeva u raspravi Komisije o informaciji Generalnog sekretarijata Savjeta ministara BiH o aktivnostima na realizaciji preporuka iz revizorskog izvještaja o reviziji učinka transparentnosti rada institucija BiH.

Podsjećajući da je Zakon o slobodi pristupa informacijama BiH donesen 2000. godine, Majkićeva je ocijenila da on ograničava transparentnost institucija BiH.

"Kada jedan zakon pokazuje toliko manjkavosti kao ovaj, vrijeme je da se mijenja", zaključila je Majkićeva i zatražila da se hitno pristupi izmjenama Zakona o slobodi pristupa informacijama kako bi se svim zainteresovanima omogućio prevovremen pristup aktuelnim informacijama o radu institucija BiH.

Ona je zamjerila što internet stranice značajnog broja institucija BiH ni sadržajno ni vizuelno ne omogućavaju medijima ni drugim zainteresovanima da dođu do informacija.

"Savjet ministara BiH je 2009. godine izradio uputstvo o izgledu veb-stranica institucija BiH, ali to se ne poštuje", dodala je Majkićeva, navodeći da je Kancelarija za reviziju eksplicitno rekla da institucije BiH ne obezbjeđuju potpunu transparentnost u svom radu.

Član Komisije i poslanik SBB-a Mirsad Isaković naveo je da je BiH svrstana na 71. mjesto po transparentnosti trošenja javnih sredstava. "Nemamo javne rasprave o budžetima, a veb-stranice ne sadrže adekvatne podatke i nisu ažurirane na vrijeme", dodao je Isaković.

Prema riječima Јasmina Emrića iz A-SDA, informacija Generalnog sekretarijata Savjeta ministara nije kvalitetno pripremljena jer se iz nje ne vidi stav Savjeta ministara u vezi sa ovim problemom.

Obraćajući se članovima Komisije, zamjenik generalnog revizora BiH Ranko Krsman rekao je da Kancelarija za reviziju institucija BiH posebnu pažnju poklanja transparentnosti institucija.

"To je za nas veoma važno pitanje", istakao je Krsman, dodavši da je neophodno da institucije BiH obezbijede komunikaciju sa javnošću.

Komisija je primila k znanju ovu informaciju, te usvojila Izvještaj Centralne izborne komisije /CIK/ BiH o stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2014. godini.

U raspravi o finansijskom poslovanju političkih stranaka u godini u kojoj su održani opšti izbori u BiH, Majkićeva je naglasila da je izvještajem CIK-a utvrđeno da svega 28 odsto političkih stranaka radi u skladu sa zakonom.

Ona je ocijenila da je to posljedica nedostataka u Zakonu o finansiranju političkih stranaka i zatražila da se hitno pristupi njegovoj izmjeni.

U izvještaju CIK-a navedeno je da od 118 stranaka čije je poslovanje u 2014. godini kontrolisano njih 13 nije dostavilo izvještaj o finansiranju, a uskratile su i pristup svojim prostorijama radi obavljanja revizije finansijskog poslovanja u toj godini.

Za 33 stranke nije utvrđeno kršenje odredaba Zakona o finansiranju političkih stranaka, za 32 je utvrđeno kršenje Zakona, za 24 manji prekršaji, a za 29 kršenje Zakona za koje je predviđeno izricanje novčane kazne.

CIK je pokrenuo postupak sankcionisanja za 41 političku stranku među kojima je 29 sa prekršajima za koje su predviđene novčane sankcije i 13 koje nisu dozvolile pristup radi obavljanja revizije. Za ovih 13 stranaka izrečena je zabrana učešća na narednim izborima.

Komisija je danas podržala u drugom čitanju Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH čiji je predlagač poslanik Šemsudin Mehmedović, a kojim se traži izjednačavanje koeficijenata za policijske službenike sa srednjom stručnom spremom sa koeficijentima drugih zaposlenih u institucijama BiH sa ovim nivoom obrazovanja.

Za provođenje ovog rješenja na godišnjem nivou iz budžeta BiH bilo bi potrebno oko pet miliona KM bez uračunatih poreza i doprinosa.

Članovi Komisije primili su k znanju informaciju o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće budžetske rezerve za period januar-septembar 2016. godine, koju je sačinilo Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Izvor: SRNA