latinica  ћирилица
14/02/2017 |  15:43 ⇒ 15:44 | Autor: RTRS

Đokić: Bošnjaci da odbace politiku Izetbegovića

Predsjednik Socijalističke partije /SP/ Petar Đokić očekuje od Bošnjaka da odbace politiku lidera SDA Bakira Izetbgovića, koja vodi ka pogoršanju odnosa u BiH i regionu.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

"Nadam se da će bošnjački narod prepoznati podvalu koju čini Izetbegović i odbaciti njegovu politiku koja uvodi BiH u sukobe i probleme iz kojih sam mislio da smo izašli. Očito da Izetbegović pogubnim djelovanjem pokušava da prikrije pad autoriteta u stranci i svom narodu i da prikrije neefikasnost institucija BiH koje nanose štetu Republici Srpskoj i BiH", rekao je Đokić novinarima.

Predsjednik Socijalističke partije smatra da Bošnjaci nemaju jedinstveno pravo da brane BiH.

"Pravo da brane BiH imaju sva tri konstitutivna naroda. Ovim što radi Izetbegović, po ko zna koji put, potvrđuje neprijateljski odnos prema Republici Srpskoj i srpskom narodu, a ukoliko ga podrži međunarodna zajednica, onda je sigurno da njeni predstavnici ne mogu reći da nisu pristrasni", dodao je Đokić.

On je ponovio da Izetbegović, najavom da će podnijeti reviziju tužbe BiH protiv Srbije, svjesno rizikuje da odnosi u BiH i regionu budu pogoršani.

Đokić očekuje da će predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić naći način da zaštiti interese Repubike Srpske.

Komentarišući izjavu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i funkcionera SDS-a Mirka Šarovića da ova partija "ispravlja greške socijalista i ostalih koji dijele lekcije", Đokić je rekao da to nije tačno i da ne zna šta je Šaroviću motiv da daje takve izjave.

"Očekujem da članovi njegove partije u institucijama BiH budu odlučniji i spriječe Izetbegovića da nam zagorčava život", zaključio je Đokić.

Izvor: SRNA