latinica  ћирилица
14/02/2017 |  15:54 ⇒ 15:56 | Autor: RTRS

Zvizdić i Marković: Energetski sektor predstavlja razvojni potencijal

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković ocijenili su danas da je energetski sektor jedan od ključnih razvojnih potencijala dvije zemlje, a da fokus saradnje treba staviti i na poboljšanje putnih komunikacija.
Denis Zvizdić i Duško Marković - Foto: SRNA
Denis Zvizdić i Duško MarkovićFoto: SRNA

Zvizdić je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Podgorici istakao da BiH i Crna Gora imaju velike hidroenergetske potencijale i da će raditi na definisanju zajedničkih projekata.

On je naveo da je danas razgovarano i o rekonstrukciji dijelova puta Sarajevo-Foča-Šćepan Polje-Podgorica, kao i o izgradnji željezničke pruge od Čapljine preko Trebinja do Nikšića, što će evropskim partnerima predstaviti kao zajednički regionalni projekat.

Zvizdić je naglasio da će se, ukoliko ovi projekti budu realizovani, unaprijediti i saradnja.

Prema njegovim riječima, Crna Gora i BiH imaju dobru saradnju u putnoj infrastrukturi, poljoprivredi, prehrambenoj industriji, metalskoj industriji, turizmu.

Zvizdić je ukazao na to da napreduje ekonomska saradnja između Crne Gore i BiH, te napomenuo da je obim spoljnotrgovinske razmjene već sada između 450 i 500 miliona KM.

On je rekao da BiH i Crna Gora nemaju otvorenih pitanja, a dobru saradnju dodatno će unaprijediti saradnjom na evropskom putu.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH smatra da evropski put BiH nije pitanje novih trendova i investicija, već pitanje mira, stabilnosti i bezbjednosti na Balkanu.

Crnogorski premijer Duško Marković najavio je da će u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti energetskom sektoru.

Mi ćemo brzo pripremiti ugovor o upravljanju vodama, koji će nam biti dobra ili ključna osnova da taj resurs iskoristimo", dodao je Marković.

Marković i Zvizdić danas su konstatovali da je evropska perspektiva Crne Gore i BiH ključna za njihovu budućnost, kao i za kvalitet života njihovih građana.

"Crna Gora je na tom putu daleko odmakla, a BiH je stvorila uslove da već u ovoj godini dobije status kandidata i počne pregovore o članstvu. Crna Gora joj u tom smislu želi svako dobro i uspjeh", rekao je Marković.

Tokom susreta je ocijenjeno da su Balkanu neophodni mir i stabilnost, kao ključni uslov sveukupnog razvoja država i regiona u cjelini, ali da se u posljednje vrijeme mogu čuti i "drugačiji tonovi" koji mogu ugroziti taj "najveći kapital".

Zvizdić je danas pozvao crnogorskog premijera da posjeti BiH i predložio zajedničku sjednicu Savjeta ministara i Vlade Crne Gore na kojoj bi bili potpisani brojni memorandumi i sporazumi o kojima je danas razgovarano.

Izvor: SRNA