latinica  ћирилица
14/02/2017 |  16:03 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Završen sastanak o Stepincu, sljedeći u martu u Hrvatskoj (VIDEO)

Treći sastanak Mješovite katoličko-pravoslavne komisije o ulozi kardinala Alojzija Stepinca u NDH, održan je juče i danas u Novom Sadu.
Članovi Mješovite komisije SPC i Hrvatske biskupske konferencije - Foto: TANЈUG
Članovi Mješovite komisije SPC i Hrvatske biskupske konferencijeFoto: TANЈUG

Komisija koja je formirana na inicijativu Pape Franje i koja bi trebalo da donese stav da li Stepinac može biti proglašen za sveca, danas je razmatrala dokaze srpskih članova o nasilnom pokrštavanju Srba u NDH u kojem je učestovovao Stepinac. Rasprava se održavala iza zatvorenih vrata, a nije prošla ni bez incidenata.

Argumenti jednih su da je Stepinac govorio da je Јasenovac sramotna hrvatska ljaga, dok drugi navode njegove hvalospjeve prema NDH, ističući da su jedini njegov doprinos umanjenju stradanja pisma koja je pisao Paveliću da se humano postupa sa zatvorenicima koji su pokršteni.

Da li su stavovi imalo približeni nije poznato, jer su članovi Komisije odlučili da ne daju izjave dok Komisija ne završi rad. A šta misle o Stepincu, građani su jasno ispisali na zidu Vladičanskog dvora.

Grafit "Pavelić i Stepinac su `milosrdni anđeli` nacističko-ustaško-genocidnih zlotvora, kaži NE fašizmu, trojnom EU-MMF-NATO paktu i kvislinzima!" ispisan je na zidu Vladičanskog dvora, ali je odmah obrisan. Da li će mišljenje građana biti uvaženo, znaće se tek krajem godine nakon što Mješovita komisija održi još dva predviđena sastanka.

U Centru za istraživanje religije kažu da je treći sastanak najteži, jer se raspravljalo o ulozi Stepinca u NDH i o tome da li je ili nije ratni zločinac.

- SPC će, prema našim saznanjima, predstaviti neoborive dokaze da se genocid u NDH odvijao pod potpunim saznanjem kardinala Stepinca. S druge strane, evidentno je da je on spašavao neke pokatoličene Srbe - ističe dr Nikola Knežević.

Na četvrtom i petom sastanku Komisija će odlučivati da li Stepinac ispunjava uslove da bude proglašen za sveca. Uslov koji Vatikan traži - da ima dva dokazana čuda - Stepinac nema, ali može biti kanonizovan kao mučenik.

- Mislim da će se obje strane na kraju saglasiti oko jedne nesporne činjenice da je proces bio montiran. Opet, da li je neko bio mučenik ili ne - to zavisi od njegovog života - dodaje Knežević.

Komisija ima dijametralno suprotne stavove i teško će doći do dogovora, smatraju stručnjaci, ali je dobra stvar što će iznesene dokaze imati na uvid Papa Franjo, koji će na kraju donijeti odluku. Naredni sastanci komisije su u Slavonskoj Požegi i Podgorici.