latinica  ћирилица
14/02/2017 |  16:16 | Autor: RTRS

Lens Armstrong, ipak, pred sudom

Lens Armstrong nije uspio da pred sudom izdejstvuje odbacivanje tužbe američke Vlade vrijedne 98.5 miliona dolara.
Lens Armstrong - Foto: AP
Lens ArmstrongFoto: AP

Lens Armstrong, čovjek koji je svima bio uzor pijre nego što je javno priznao da je koristio doping nakon čega su mu oduzeli svih sedam titula osvojenih na Tur de Fransu i doživotno ga suspendovali iz sporta, pokušao je da pred sudom izdejstvuje odbacivanje tužbe koju je protiv njega pokrenula vlada SAD, ali mu to nije pošlo za rukom pa će slučaj dobiti sudski epilog.

Spor vrijedan 98.5 miliona dolara vodi se zbog sponzorskih ugovora i miliona koje je Armstrong dobio tokom karijere, a tužbu je pokrenuo Flojd Landis, njegov nekadašnji timski kolega. Tužbi se 2013. pridružila i američka Vlada.

U tužbi se navodi da je Armstrong svojim lažima prevario američku javnost i sponzore koji su se praktično utrkivali ko će više novca da uloži u njega i njegovu tadašnju ekipu jer je bilo "isplativo" sponzorisati biciklistu koji je u to vrijeme važio za heroja koji je pobijedio rak i nastavlja da pobjeđuje rivale.

US Postal servis sponzorisao je Armstrongov tim od 1996. do 2004, a Armstrong je od 1999. do 2005. osvojio sedam titula.

Doping je priznao u januaru 2013, u čuvenom intervjuu kod Opre Vinfri, nakon suspenzije i oduzimanja titula.

Federalni sudija Kristofer Kuper, u obrazloženju na 37 strana između ostalog je napisao:

"Kako je Vlada iznijela čvrste dokaze da je Armstrong prikrio informacije o korišćenju dopinga u timu a one su bile važne za odluku o sponzorisanju, Sud odbacuje Armstrongov zahtjev o odbacivanju tužbe".

US Postal servis na ime sponzorskih ugovora isplatio je oko 33 miliona dolara u periodu od 2000. do 2004. Armstrongovom timu, ali Vlada tvrdi da je šteta koja je učinjena sponzoru daleko veća.

Landis, kome je titula sa Tur de Fransa osvojena 2006. oduzeta zbog dopinga, dobiće 25 odsto od onoga što Vlada dobije na ime odštete.

Izvor: N1