latinica  ћирилица
14/02/2017 |  16:44 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Strujni udar na računima za električnu energiju (VIDEO)

Strujni udar na računima za električnu energiju! Јanuarski izvještaji o potrošnji šokirali su potrošače banjalučke Elektrokrajine, pa se mnogi pitaju kako je moguće da iznos na računu za električnu energiju bude uduplan za samo mjesec dana.
Računi za struju - Foto: RTRS
Računi za strujuFoto: RTRS

Da li je riječ samo o sporadičnoj grešci ili se poslovanje snabdjevača pokušava uljepšati preko leđa korisnika?

Prvi mjesec u godini brojni potrošači u Srpskoj dobro će pamtiti, jer je čestitka na računima za električnu energiju šokirala mnoge. Gotovo svakodnevno u redakciju RTRS-a stižu žalbe na previsoke iznose na računima za električnu energiju. Izdvojili smo žalbu gospođe koja je željela da ostane anonimna: "Moji računi iz prethodne godine nikad, čak ni u zimskom periodu nisu dostigli više od 180 KM. Račun za decembar je isto bio velik 436,22 KM, zvala sam odjel za reklamaciju".

A odgovor iz odjeljenja nikad nije stigao. Umjesto njega, samo dva dana nakon isteka roka za plaćanje računa - opomena pred isključenje.

- Nisam platila do kraja mjeseca, nadajući se da će mi odgovoriti, da bi meni 27.1. poslali opomenu pred isključenje. Napominjem da je samo jedan račun bio u pitanju - navodi gospođa.

Veći šok od opomene i previsokog decembarskog računa stigao je sa onim januarskim.

- Račun za januar je još veći i iznosi 579,17 KM. Mislim da su računi stvarno "naduvani". Svaki mjesec sam ih uredno plaćala, ovo je sada prevazišlo sva moja očekivanja - dodaje ona.

Da na računima nešto ne štima čuli su i u udruženjima potrošača. Čitavoj konfuziji sa računima za električnu energiju, tvrde, doprinijelo je i povećanje naknade za obnovljive izvore energije, zato pozivaju korisnike, kontrola potrošnje je najbolji način prevencije.

- Ono što mi savjetujemo potrošače je da od 1. do 1. popisuju svoja brojila, jedino tako će upratiti odstupanja - kaže Zoran Petoš iz Udruženja građana "Don".

Dok potrošači redom tvrde da nisu mijenjali navike i da su nerealno visoki računi način kojim snabdjevač pokušava uljepšati finalni finansijski izvještaj preko leđa korisnika, u Elektrokrajini odbacuju takve optužbe. Kažu, riječ je o sporadičnim slučajevima, nikako o namjernom propustu.

- To su potpuno netačne, zlonamjerne i tendenciozne tvrdnje. Elektrokrajina je poslovala pozitivno, poslovaće pozitivno i u 2016. godini, a očekujemo još bolje rezultate u 2017. godini - ističe Predrag Klincov, portparol Elektrokrajine Banjaluka.

Navode potrošača u Elektrokrajini demantuju jer, kažu, broj žalbi nije veći nego ranije i mjeri se u promilima. Ipak, u toku je interna kontrola stanja na terenu, ali tvrde, ne zbog žalbi građana nego zbog volje upravnog odbora.

- Radi se o redovnoj i periodičnoj proceduri kada Uprava preduzeća nađe za shodno da je potrebno izvršiti redovnu kontrolu rada i načina postupanja radnika na terenu - navodi Klincov.

Uz to, u Elektrokrajini napominju - zimi je potrošnja veća, pa su i računi veći. Ipak, svi koji sumnjaju u ispravnost računa mogu im se javiti. A baš sutra nezadovoljni građani mogu razgovarati i sa Upravnim odborom od 8 do 12 časova, jer će upravo oni, zbog kako tvrde, krivih navoda, razmatrati žalbe potrošača.