latinica  ћирилица
14/02/2017 |  18:23 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Obren Petrović ponovo optužio stranačke kolege za ratne zločine (VIDEO)

Današnje svjedočenje Obrena Petrovića, u predmetu Ninković i drugi, koji se na klupu za svjedoke Suda BiH odazvao na poziv bh. Tužilaštva, isplatilo se tužiocu DŽerminu Pašiću. Kao i u iskazu datom tokom dokaznog postupka, Petrović je govorio isključivo o stradanjima muslimanskog i hrvatskog stanovništva 1992. u Doboju, ali uglavnom na osnovu naknadnih, a ne vlastitih saznanja.
Obren Petrović - Foto: RTRS
Obren PetrovićFoto: RTRS

Petrović je dio tih naknadnih saznanja stekao kao svjedok Haškog tužilaštva u predmetu Stanišić-Župljanin, a veći dio njegovog svjedočenja zasnovan je na principu "rekli-kazali". Odbrana optuženih Petrovića ipak doživljava kao ozbiljnog svjedoka i za unakrsno ispitivanje spremaju obimnu dokumentaciju kojom namjeravaju da opovrgnu njegove tvrdnje.

Tužilac Pašić vješto je izbjegao da svog svjedoka kompromituje kao aktivnog člana dobojskog kriznog štaba, u kojem je sjedio zahvaljujući funkciji načelnika Stanice javne bezbjednosti Doboj, u ime SDS-a. Petrović tvrdi da nije bio politički aktivan, a zaoštravanje situacije u Doboju početkom 1992. pripisuje srpskoj strani.

- Poslije tih političkih dešavanja, posebno poslije formiranja Srpske republike BiH 9. januara, Srpske opštine Doboj 26. marta i referenduma 30. marta počele su eksplozije u gradu, koje su se najviše odvijale prema Bošnjacima, Hrvatima, Albancima - rekao je Petrović.

Podjela Doboja na gradske četvrti po etničkom principu i položaj Srba u dijelovima grada koje su kontrolisali muslimani i Hrvati Tužilaštvu su irelevantni, a ni Petrović ih danas ni jednom riječju nije spomenuo. Za tužioca Pašića priča se odvija u željenom smjeru, ali ni odbrana nije nespremna.

- Ne ugrožava odbranu, zato što je jasno postavljena, bazirana na autentičnim dokumentima i događajima koji ne mogu da se podvedu pod krivična djela - naveo je Branko Ristić, branilac Milana Ninkovića.

- Vidjeli ste to i danas da je dosta njegovog svjedočenja rezultat ne njegovih ličnih saznanja, ne njegovog ličnog prisustva, nego naknadnih saznanja da je čuo, da se pričalo da je pročitao kada je bio svjedok na drugim suđenjima, to su posebna saznanja ali dovoljno ozbiljna da se odbrana njima pozabavi - naveo je Miodrag Stojanović, branilac Andrije Bjeloševića.

Petrović je u Hagu svjedočio u predmetu Stanišić - Župljanin, kad ga je unakrsno ispitivao Bjeloševićev advokat Slobodan Cvijetić.

- Ovo danas je dosta oštrija varijanta njegovog svjedočenja u kojoj je između ostalog iznio i dosta neistinitih tvrdnji, tako da će i moje unakrsno ispitivanje u tom smislu biti oštrije, a i izbor dokumenata i dokaza s kojim raspolažemo i koje ćemo pokazati - naveo je Cvijetić.

Petrović je za Tužilaštvo je spremno govorio, a za kamere nikako. Sa gradonačelničke pozicije do klupe za svjedoka spustiće se ponovo 28. februara, kada predstoji nastavak direktnog ispitivanja.