latinica  ћирилица
14/02/2017 |  18:44 ⇒ 18:46 | Autor: RTRS

Fajon: Zloupotreba zbog promovisanja hrvatskih interesa

Poslanik Evropskog parlamenta Tanja Fajon izjavila je, povodom sutrašnjeg glasanja o izvještaju za BiH i Albaniju, da doboko žali što je Evropski parlament ponovo zloupotrijebljen za promovisanje interesa hrvatske zajednice u BiH.
Tanja Fajon - Foto: RTRS
Tanja FajonFoto: RTRS

"Ubijeđena sam da BiH treba jedinstvo i kontinuitet na svom putu uspostavljanja uspješne socijalne i ekonomske politike, a ne otvaranje starih rana i oživljavanje nacionalističke retorike", rekla je Fajonova.

Ona je istakla da ovo ne pomaže BiH u cjelini i protiv je cilja ove rezolucije da se pomogne bošnjačkim, hrvatskim i srpskim prijateljima u BiH.

"Tokom pregovora, kao i u prethodnim godinama, ja, zajedno sa mojim kolegama socijalistima i demokratama u Evropskom parlamentu, pozivala sam svoje hrvatske kolege da se uzdrže od upotrebe Evropskog parlamenta kao poligona za nametanje nacionalnih strategijskih interesa", rekla je Fajonova.

Ona kaže da treba podržati reforme u BiH s ciljem da mladi ljudi ostanu u zemlji i time bude zaustavljen veliki odliv mozgova.

"Takođe, reforme su potrebne kako bi se usvojili neophodni zakoni za borbu protiv korupcije i kontrolu njihove implementacije i kako bi se uspostavila vladavina prava nasuprot sebičnim interesima individualaca, kompanija ili određenih zajednica", istakla je Fajonova.

Ona je naglasila da je, kako bi se ovo dostiglo, potrebna iskrena akcija, posvećenost i trud svih lidera u BiH uz neprekidnu podršku i dijalog sa EU.

Izvor: SRNA