latinica  ћирилица
14/02/2017 |  19:48 ⇒ 19:50 | Autor: RTRS

Јutarnji list: Rusija zabranila uvoz hrane iz Hrvatske

Rusija je zabranila uvoz hrane iz Hrvatske, a od hrvatskih preduzeća iz prehrambenog sektora sada samo dvije firme imaju prolaz na to tržište, piše danas zagrebački "Јutarnji list".
"Perutnina Ptuj - Pipo" (Foto: regionalgoriska.si) -
"Perutnina Ptuj - Pipo" (Foto: regionalgoriska.si)

Početkom godine ruske vlasti su uskratile izvozne dozvole za dobar dio hrvatskih prehrambenih kompanija, zbog čega pristup ogromnom ruskom tržištu, sa gotovo 145 miliona potencijalnih potrošača, sada imaju samo koprivnička "Podravka" i "Sardina" iz Postira na Braču, navodi se u tekstu.

Informaciju je, kako piše Јutarnji, objavio dio hrvatskih medija, a potvrđena je u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), koja kao razlog neaktivnosti hrvatskih kompanija na ruskom tržištu navodi sankcije koje je EU, čiji je dio i Hrvatska, uvela Rusiji.

U hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova, u ruskoj ambasadi u Zagrebu i u hrvatskim kompanijama kojima je uskraćena mogućnost izvoza u Rusiju, nisu željeli da komentarišu ove informacije.

Prema podacima do kojih je došao Јutarnji list, među oštećenima su kompanije "Vindija" i "Koka", zatim "Perutnina Ptuj - Pipo", kao i "Belje" i PIK "Vrbovec", koji su u sastavu "Agrokora".

"Zbog sankcija EU prema Rusiji nije bilo moguće izvoziti proizvode životinjskog porekla u Rusiju, pa mnoge naše kompanije nisu ni bile u mogućnosti da izvoze na to tržište", nezvanično je rečeno Јutarnjem listu u jednoj od kompanija koje su ostale bez "izvoznog pasoša" za ruskog tržište.

Izvor: RTS/Tanjug