latinica  ћирилица
14/02/2017 |  21:28 ⇒ 21:40 | Autor: RTRS

EP razmotrio Rezoluciju o BiH, hrvatski poslanici za federalizaciju

Poslanici Evropskog parlamenta danas su razmatrali Rezoluciju o BiH, čiji je predlagač Kristijan Dan Peda, izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH.
Evropski parlament - Foto: RTRS
Evropski parlamentFoto: RTRS

Parlamentarci su nakon toga dali mišljenje o ovoj rezoluciji o kojoj će glasati sutra.

Preda je rekao da bi BiH trebalo da dobije pomoć na svom putu prema Evropskoj uniji.

- Činjenica je da ljudi žele da napreduju prema Evropi, ali ostaje čitav niz stvari koji se moraju uraditi. Poruka koja se mora poslati BiH mora biti poruka puna nade. Nažalost, polarizacija društva na osnovu etničkih i političkih podjela nešto je što predstavlja određenu opasnost na pragu Evrope. Zato treba da pošaljemo jasan signal vlastima da ubrzaju i osnaže promjene - rekao je Preda.

Hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu saglasni su u mišljenju da je budućnost BiH jedino moguća ukoliko dođe do federalizacije.

- Princip konstitutivnosti i federalizma vrlo su važni za funkcionisanje tako složene i asimetrične države kakva je BiH. Njihovo daljnje kršenje izložilo bi zemlju većim rizicima od bilo kakvih vanjskih pritisaka - rekao je Tonino Picula, poslanik u EP (klub poslanika Progresivnog saveza socijalista i demokrata).

Ruža Tomašić, poslanica evropskih konzervativaca i reformista smatra da BiH mora postati decentralizovana zajednica tri ravnopravna naroda koji upravljaju sami sobom, ne ugrožavaju druge i grade povjerenje.

- To se može postići samo federalnim modelom kojim će i hrvatski narod dobiti ono što druga dva naroda praktično već imaju - navela je Tomašićeva.