latinica  ћирилица
15/02/2017 |  12:38 | Autor: RTRS

Odgođeno razmatranje zakona o drumskom prevozu

Ustavnopravna komisija Doma naroda parlamenta BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu odgodila je razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu jer nije bio prisutan niko u ime Savjeta ministara koji je predlagač zakona.
Dom naroda - Foto: RTRS
Dom narodaFoto: RTRS

Predloženim zakonom zakonodavstvo BiH usklađuje se sa propisima EU iz ove oblasti, a između ostalog, tretira se i problem nelegalnog prevoza putnika u međunarodnom saobraćaju.

Na sjednici je započeta rasprava o izvještaju o primjeni jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH, koji je sačinilo Ministarstvo pravde BiH, a koja će biti nastavljena i na narednoj sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda.

Predsjedavajući Kluba srpskih delegata Sredoje Nović istakao je da više od 70 odsto predloženih zakona u Parlamentarnoj skupštini nije bilo usklađeno sa jedinstvenim pravilima.

"Ovaj problem treba riješiti jer je pitanje jedinstvenog pravnog sistema od suštinske važnosti za jednu zemlju", kaže Nović.

Predsjedavajući Komisije Halid Genjac konstatovao je da u parlamentarnu proceduru dolaze loše napisani zakonski prijedlozi, pa čak i iz Savjeta ministara BiH, a hrvatski delegat Ljilja Zovko postavila je pitanje odgovornosti za takvo stanje.

"Veliki novac je utrošen za edukaciju državnih službenika, a nema rezultata", rekla je Zovko, navodeći da mora postojati odgovornost za propuste.

U raspravi je ukazano i na problem nepostojanja prečišćenih tekstova zakona od kojih su neki i po 20 puta mijenjani i dopunjavani, poput Izbornog zakona BiH.

Izvor: SRNA