latinica  ћирилица
15/02/2017 |  13:46 ⇒ 15:40 | Autor: RTRS

Bosić zatražio odlaganje sjednice PS BiH zbog najave revizije tužbe

Zamjenik Predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Mladen Bosić zatražio je odlaganje sutrašnje sjednice Predstavničkog doma zbog, kako je rekao, nepostojanja uslova za normalan rad.
Mladen Bosić - Foto: SRNA
Mladen BosićFoto: SRNA

Pokušaj da se sa neformalnog nivoa podnese tužba protiv Srbije, prema Bosićevim riječima, Bosnu i Hercegovinu dovodi u ustavnu krizu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik DŽaferović odbio je odlaganje sutrašnje sjednice. Njegova zamjenica Borjana Krišto nije prisustvovala današnjem kolegijumu pa će se o ovome raspravljati danas na proširenom kolegijumu. Bosić očekuje razumno rješenje.

Bosić je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu napomenuo da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić juče konstatovao da je Ustav BiH "napadnut" zbog odluke da se o reviziji tužbe BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, koja je u isključivoj nadležnosti Predsjedništva, raspravlja na neformalnim sastancima.

"Na neki način smo upozoreni da se dešava oduzimanje ustavnih ingerencija Predsjedništvu BiH. U takvim uslovima ne postoji mogućnost za održavanje normalne sjednice Predstavničkog doma", kaže Bosić.

On je na sjednici Kolegijuma Predstavničkog doma zatražio da se sačeka sa održavanjem sjednice Doma dok se ne stvore normalni uslovi za funkcionisanje svih institucija u skladu sa njihovim ustavnim ovlaštenjima.

"Očekujem da će na Proširenom kolegijumu Predstavničkog doma biti ponovo razmatrano to pitanje", rekao je Bosić i izrazio očekivanje da će u ime stabilizacije političkih prilika biti podržan prijedlog da Parlamentarna skupština ne zasjeda do razrješenja postojeće ustavne krize.

On je istakao da ovo nije blokada institucija BiH. "Naprotiv, tražimo da se institucije vrate u svoj ustavni okvir, da Predsjedništvo donosi odluku o pokretanju revizije po tužbi BiH protiv Srbije jer je samo ono nadležno za takvu odluku", naglasio je Bosić.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma nada se da će Predsjedništvo BiH u najskorije vrijeme donijeti odluku koja se od njega očekuje.

"U slučaju da neke druge institucije ili neformalne grupe mimo svih ustavnih rješenja pokušaju da donesu odluku hoće li biti pokrenuta revizija po tužbi BiH protiv Srbije, `upašćemo` u ustavnu krizu i rad institucija BiH će ozbiljno doći u pitanje", upozorio je Bosić.

On je apelovao da sve institucije i pojedinci u institucijama BiH rade u skladu sa Ustavom, da ne izbjegavaju svoja ustavna ovlaštenja i da donose odluke u skladu sa Ustavom.

"Očekujem da predsjedavajući Predsjedništva BiH zakaže sjednicu na kojoj će biti donesena odluka hoće li ili neće biti pokrenuta revizija BiH po tužbi protiv Srbije", dodao je Bosić.

Sjednica Proširenog kolegijuma zakazana je za 14.00 časova, a u 16.00 časova kod Ivanića bi trebalo da bude održan redovan konsultativni sastanak predstavnika Republike Srpske u vlasti BiH.

Izvor: RTRS/SRNA