latinica  ћирилица
15/02/2017 |  17:13 ⇒ 17:14 | Autor: RTRS

Usvojen Izvještaj o realizaciji preporuka ombudsmana za ljudska prava

Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH usvojila je Izvještaj o realizaciji preporuka Ombudsmana za ljudska prava BiH iz Specijalog izvještaja pod nazivom "Pristupačnost radnih prostora zakonodavnih tijela BiH osobama s invaliditetom".
Parlamentarna skupština BiH - Foto: RTRS
Parlamentarna skupština BiHFoto: RTRS

Usvojen je i zaključak koji će biti upućen domovima Parlamentarne skupštine BiH na izjašnjavanje, a u kojem piše da Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH informiše Zajedničku komisiju o realizaciji preporuka iz Specijalnog izvještaja, saopšteno je iz parlamenta BiH.

U vezi s Izvještajem komisije Savjeta Evrope za sprečavanje rasne diskriminacije i svih oblika netolerancije /ECRI/ o zaključnim zapažanjima i preporukama vlastima BiH radi unapređenja zaštite ljudskih prava i promocija tolerancije u društvu, zaključeno je da Zajednička komisija obavijesti Zajednički kolegijum oba doma parlemnta BiH da se upoznao sa sadržajem Izvještaja.

Usvojen je Prijedlog programa obilježavanja značajnih datuma iz oblasti ljudskih prava u BiH za 2017. godinu.

Primljena je k znanju i biće upućena u dalju parlamentarnu proceduru Informacija o sprovođenju Kodeksa ponašanja poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Danas je odgođeno izjašnjavanje o prijedlogu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za imenovanje predstavnika bugarske i grčke nacionalne manjine u Savjet nacionalnih manjina BiH.

Zaključeno je da je potrebno da Ministarstvo učini dodatne napore s ciljem rješavanja nedostataka postojećeg Zakona o zaštiti pripadnika nacionalnih manjina, uzimajući u obzir raspravu sa današnje sjednice Komisije.

Usvojen je orijentacioni radni plan Zajedničke komisije za 2017. godinu.

Izvor: SRNA