latinica  ћирилица
15/02/2017 |  17:59 ⇒ 19:29 | Autor: RTRS

Ivanić-Bosić: Opasnost od urušavanja ustavno-pravnog poretka BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Mladen Ivanić i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić upozorili su danas u Sarajevu na opasnost od urušavanja ustavno-pravnog poretka BiH, a sve na štetu interesa Republike Srpske i srpskog naroda u BiH.
Mladen Ivanić - Foto: RTRS
Mladen IvanićFoto: RTRS

Oni su u izjavi novinarima, nakon sastanka koji Ivanić organizovao sa predstavnicma Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH, kao ključni problem označili nelegalno i antiustavno djelovanje nelegalnih i paralelnih institucija u nevladinom sektoru koji je pod kontrolom bošnjačkih struktura u Sarajevu.

Na pitanje da li je riječ o antidejtonskom djelovanju bošnjačkih političara bez obzira u kojoj strukturi vlasti se nalaze, s obzirom da će u petak, 17. februara, biti održan sastanak jedne nevladine organizacije na kojoj će biti donesena odluka o reviziji tužbe BiH za genocid protiv Srbije, Ivanić je osudio antiustavno djelovanje i naglasio da je to pitanje za OHR.

Ivanić i Bosić su pozvali legalne i legitmne predstavnike Bošnjaka u institucijama BiH da se vrate u okvire Ustava i zakona BiH i da trenutnu političku situaciju u BiH završe dijalogom tri konstitutivna naroda u BiH.

Bosić je potvrdio da je tražio da sutra ne bude sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH.

On je rekao da poslanici Saveza za promjene neće učestvovati na sjednici, ali da od ostalih poslanika iz drugih politički stranaka zavisi da li će te sjednice biti.

Izvor: SRNA