latinica  ћирилица
15/02/2017 |  18:25 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Zašto su građanima Srpske uvećani računi za struju? (VIDEO)

Nakon sinoćne priče o dvostruko većim računima za struju koji su stigli na adrese banjalučkih potrošača, ne stišavaju se reakcije građana. Kako je moguće da račun za električnu energiju bude uduplan za samo mjesec dana, pita se sve više njih.
Struja - Foto: RTRS
StrujaFoto: RTRS

Šok u decembru, pa šok u januaru. Milivoje Petrušić za iste potrošačke navike dobio je višestruko veći račun za električnu energiju.

"Ne bih mogao pretpostaviti zbog čega je račun abnormalno veliki. Račun od 230 KM ću uplatiti, ali ću se žaliti, pa ćemo vidjećeti šta će biti", kaže Petrušić.

Nakon sinoćnjeg priloga u Dnevniku 2 brojni građani su reagovali i na društvenim mrežama podijelili svoja iskustva. Iako se gotovo kod svih stanje na računu poklapa sa stanjem na brojilu, zbunjuje abnormalno visok račun, iako potrošačke navike, kažu, nisu mijenjali.

"Da li je sporadični slučaj ako u zgradi od 50 stanova njih 30 dobiju uvećane račune za 40 do 50 odsto, a ostali 10, 20 ili 30 odsto. Pitam se šta je tu sporadično".

"Kada kod mene popisuju struju, ja pred popisivačem slikam strujomer i nikada nisam imao ovakvih problema“.

"Decembar 200 KM, januar 320 KM. Ko popisuje - ne znam, ali ko plaća - znam".

Da na računima nešto ne štima čuli su i u udruženjima potrošača. Čitavoj konfuziji sa računima za električnu energiju, tvrde, doprinijelo je i povećanje naknade za obnoviljive izvore energije i zato sugerišu korisnicima da je kontrola potrošnje najbolji način prevencije.

Iz Udruženja građana "Don" savjetuju potrošače da od 1. do 1. u mjesecu popisuju svoja brojila, jer će jedino tako primijetiti odstupanja.

Nema odstupanja - tvrde u Elektrokrajini. Izuzetno hladno vrijeme u decembru i januaru uvećalo je potrošnju, a sa većom potrošnjom rastu i računi.

"Primjetno je veliko zagrijavanje stambenih i poslovnih prostora, odnosno dogrijavanje zbog slabe isporuke grijanja od strane Toplane. Samim tim došlo je i do povećanja potrošnje", ističe Predrag Klincov, portparol Elektrokrajine Banjaluka.

Broj žalbi građana, tvrde u Elektrokrajini, ne odstupa od istog perioda u prošloj godini i kažu da se mjeri u promilima. Ne spore da je moguće da su se odstupanja desila, ali ističu da je riječ o sporadičnim slučajevima. Da je došlo do greške, kažu, bio bi to jedan od tri poznata scenarija, ali nikako namjeran propust.

"Kupac nije bio u domaćinstvu. Naši radnici nisu mogli pristupiti mjernom mjestu i onda se uradi analiza potrošnje kupca iz prethodnog perioda. Postoji i druga mogućnost da je došlo do kvara na brojilu i treća da je radnik nenamjerno pogrešno upisao broj potrošenih kilovata", kaže Klincov.

U Elektrokrajini tvrde da je ne zbog žalbi potrošača, već zbog volje Uprave, u toku interna kontrola rada na terenu, pa će se pojedina brojila ponovo popisivati. Svi koji sumnjaju u ispravnost računa mogu im se javiti ili za 47 maraka zatražiti baždarenje svog brojila.