latinica  ћирилица
15/02/2017 |  18:50 ⇒ 16/02/2017 | 10:33 | Autor: RTRS

Najavljena revizija tužbe protiv Srbije uzdrmala bh. Parlament (VIDEO)

Zbog najavljenog pokretanja revizije presude protiv Srbije, BiH je sasvim izvjesno već u političkoj krizi, a njeno težište sa Predsjedništva danas je premješteno i na bh. Parlament.
Predstavnički dom - Foto: RTRS
Predstavnički domFoto: RTRS

Održavanje sutrašnje sjednice Predstavničkog doma je neizvjesno, s obzirom da je preglasavanjem srpskih predstavnika na proširenom kolegijumu ovog doma odbijen zahtjev zamjenika predsjedavajućeg Mladena Bosića da se ona odgodi. Srpski poslanici, kažu, biće u parlamentu, ali na sjednici učestvovati neće.

U uslovima kada o odluci o reviziji, koja je u isključivoj nadležnosti Predsjedništva, raspravljaju pojedinci na neformalnim sastancima, nema ni demokratskih uslova za zasjedanje parlamenta, ističe Bosić koji je zatražio odgađanje sutrašnje sjednice dok se ne razriješi ova, kako kaže, ustavna kriza.

- Na neki način smo upozoreni da se dešava oduzimanje ingerencija ustavnih Predsjedništvu BiH. U tim uslovima ne postoji mogućnost za održavanje normalne sjednice Predstavničkog doma PS BiH, rekao je Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH.

Bosićev prijedlog odbijen je preglasavanjem srpskih predstavnika na sjednici proširenog kolegijuma Doma, koju je prije kraja napustio predsjedavajući Kluba SNSD-a Staša Košarac.

Ocijenivši nekorektnim preglasavanje Srba, Košarac je istakao važnost što svi srpski predstavnici u zajedničkim institucijama imaju jedinstven stav o ovom pitanju.

- Smatram da je veoma važno da je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma razumio i shvatio poruke institutucija Republike Srpske kada je u pitanju postupanje u vezi sa revizijom tužbe i ono što jeste potpuno jasno da je jedini slijed aktivnosti bio u tom pravcu da se traži odlaganje održavanja sjednice Doma za neki period od sedam do 10 dana iz jednog prostog rzloga što su potpuno vidljivi agresivniji pristupi bošnjačkog člana Predsjedništva BiH,smatra Košarac.

To što su predstavniici jednog naroda preglasani od strane drugog, jer je HDZ-ov Nikola Lovrinović bio suzdržan, za Bošnjake izgleda nije važno. Prijedlog je odbijen i sjednice će biti, poručuje predsjedavajući Doma DŽefik DŽaferović.

- Sjednica Predstavničkog doma ide po planu, onako kako je to navedeno u pozivu, odnosno orijentacionom planu. Vidjećemo šta će se dešavati sutra, istakao je DŽaferović.

Iz SDS-a poruka da sutra na sjednici biti neće, jer ne žele, kažu, da učestvuju u vrzinom kolu koje je započeo Bakir Izetbegović.

- Ne, nećemo sve dok se svi u ovoj zemlji ne urazume,. Sutra nisu stečeni uslovi i očekujemo da Predsjedništvo razjasni ovu situaciju. Mi ćemo biti tu u parlamentu, da ne bude pogrešno protumačeno i ne napuštamo institucije, ne napuštamo parlament, ali smatramo da sutra nema uslova za održavanje sjednice Parlamenta, naglasila je Aleksandra Pandurević, predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Damir Bećirović iz DF, smatra da je ovo odraz vladajuće koalicije u BiH, i dodaje "Ali i takođe odraz, kada će SDS osvojiti vlast u Srpskoj. Neće nikada na ovaj način, jer ovo što oni rade i pokušavaju raditi ovdje prave od sebe samo priljepak SNSD-a i to je žalosno.

I dok se vagalo hoće li ili ne biti sjednice, srpski predstavnici koji su dio bh većine okupili su se kod Mladena Ivanića koji poručuje da najavljene paralelne institucije koje pripadaju samo jednom narodu ugrožavaju mir i stabilnost BiH.

- Zajednički smo jako zabrinuti za ugrožavanje ustava BiH, vrlo jasno da odluke u ime BiH mogu donositi samo institucije BiH, a ne nikakve paralelne institucije i mi smatramo da je stanje vrlo zabrinjavajuće, zaključio je Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH.

I dok je Ivanić pozivao Izetbegovića da se vrati u institucionalne okvire, on je izgleda ponovo pozvao nekadašnjeg bh agenta Sakiba Softića koji je svjesno izbjegavao novinare pri ulasku u zgradu Predsjedništva. Moguće da su razrađivani detalji Izetbegovićevog sastanka sa bošnjačkim političkim, vjerskim i nevladinim predstavnicima najavljenog za petak. Na kojem bi se možda mogao pojaviti i kontroverzni Nezim Halilović Muderis, imam džamije kralj Fahd, glavnog vehabijskog uporišta u Sarajevu.

Podsjećamo, on je još ranije pozvao da se tužba protiv Srbije mora obnoviti ili će baciti fetvu na bošnjačke političare. Koji se od njegovih radikalnih stavova punih mržnje prema Srbima, nikada nisu ogradili.