latinica  ћирилица
16/02/2017 |  07:45 ⇒ 17:39 | Autor: RTRS

Narodna skupština Republike Srpske usvojila set nacrta zakona (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas u Banjaluci Nacrt zakona o opštoj bezbjednosti proizvoda u Srpskoj kojim se uređuje opšta bezbjednost proizvoda na tržištu. Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović okončao je drugi dio 16. redovne sjednice i nastavak zakazao za utorak, 21. februara.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

14.00... Nacrtom zakona o opštoj bezbjednosti proizvoda uređuju se kriterijumi za ocjenjivanje usaglašenosti proizvoda sa opštim zahtjevom za bezbjednost.

Poslanici su usvojili Nacrt zakona o Nacionalnom parku "Drina" kojim je definisana površina područja od 6.315 hektara, prostorne granice nacionalnog parka, zone i režimi zaštite. Ovaj nacrt biće upućen u javnu raspravu.

U danu za glasanje u Narodnoj skupštini Srpske usvojen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama kojim je definisano da su zaštita i spasavanje djelatnosti od posebnog interesa za Republiku Srpsku.

Usvojen je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima kojim su stvoreni uslovi za uspostavljanje katastra klizišta.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je i Nacrt strategije naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srpske od 2017. do 2021. godine -"Znanje za razvoj", te Nacrt strategije upravljanja otpadom od 2017. do 2026. godine, koji će biti upućen u javnu raspravu.

13.50... Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojim se razrađuje sistem pripremljenosti i odgovora na vanredne situacije koje mogu nastati usljed zarazne bolesti sa naglaskom na način uspostavljanja karantina.
Usvojen je zaključak kojim se ovaj nacrt zakona upućuje u stručnu raspravu u trajanju od 90 dana.

Narodna skupština usvojila je i Nacrt zakona o rudarstvu kojim su pooštreni uslovi za obavljanje poslova u ovoj oblasti tako što je obavezno posjedovanje dodatnih licenci, kao i zaključak kojim se ovaj Nacrt zakona upućuje u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Usvojen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima kojim se preciznije propisuje organizovanje, sprovođenje i polaganje notarskog ispita.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopuni Zakona o zdravstvenim komorama koji predviđa osnivanje komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara, kao i zaključak kojim se ovaj Nacrt zakona upućuje u javnu raspravu u trajanju od 90 dana.

Usvojena je Strategija transporta Srpske za period od 2016. do 2030. godine, koja predstavlja osnov za projektovanje i planiranje budućih investicija u Republici Srpskoj.

Narodna skupština usvojila je Nacrt strategije unapređenja društvenog položaja lica sa invaliditetom u Republici Srpskoj za period od 2017. do 2026. godine, čiji je cilj poboljšanje položaja lica sa invaliditetom i njihovog što većeg učešća u javnom i političkom životu.

13.30... Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Јasna Lukić ocijenila je danas da je kvalitetno sačinjen Nacrt strategije upravljanja otpadom od 2017. do 2026. godine, jer su definisani ciljevi u skladu sa standardima EU. "Zahtjeve i standarde EU trebalo bi postepeno ugrađivati i u zakonodavstvo Republike Srpske. Bili bi dobro u narednom periodu upravljanje otpadom organizovati na regionalnom nivou, odnosno formirati zajedničke deponije za više lokalnih zajednica", rekla je Lukićeva u Narodnoj skupštini Republike Srpske u raspravi o navedenom dokumentu.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Simuna Žakula kaže da je neophodno razviti svijest građana da je otpad sirovina koja se može reciklirati.

"Moraju biti stvoreni preduslovi za osnivanje stanica za reciklažu otpada i sortirnice u kojima bi bio sortiran prema određenim kategorijama. Umjesto što otpad odlažemo na deponijama možemo ga iskoristiti u mnogo bolje svrhe, što je jedan od standarda EU", rekla je Žakula.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milenko Vićanović smatra da je navedna strategija urađeno kvalitetno, jer su obuhvaćene sve oblasti koje se odnose na upravljanje otpadom.

11.15... Nacrtom strategije upravljanja otpadom od 2017. do 2026. godine predviđeno je usklađivanje zakonske regulative Republike Srpske sa zakonodavstvom EU i razvoj održivog upravljanja otpadom. Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić istakla je da je jedan od ciljeva donošenja Strategije normiranje podzakonskih propisa kojima bi se na detaljan način uredilo upravljanje svim kategorijama otpada u Republici Srpskoj.

Sinoć je okočana rasprava o Prijedlogu strategije transporta Republike Srpske do 2030. godine i Nacrtu strategije unapređenja društvenog položaja lica sa invaliditetom u Republici Srpskoj za period od 2017. do 2026. godine.