latinica  ћирилица
16/02/2017 |  08:48 | Autor: RTRS

NATO prošle godine potrošio 10 milijardi više nego godinu ranije

NATO je potreban jer se ni Evropa ni Sjeverna Amerika ne mogu sami boriti protiv bezbjednosnih problema, kaže generalni sekretar Alijanse Јens Stoltenberg.
NATO alijansa (Foto: Flickr) -
NATO alijansa (Foto: Flickr)

On je izjavio da su države članice Sjevernoatlantske alijanse povećale izdvajanje za odbranu.

"Saveznici su 2015. godine zaustavili smanjenje troškova za odbranu. Takođe, 2016. godine 22 države saveznice su povećale izdvajanja za odbranu. To je veoma važno pitanje. Za odbranu je potrošeno deset milijardi dolara više“, rekao je Stoltenberg, nakon prvog zasjedanja ministara odbrane zemalja NATO-a u Briselu.

On je istakao da su na sastanku razgovarali i o načinu prilagođavanja NATO-a novim bezbjednosnim izazovima u svijetu.

"Ni Evropa, ali ni Sjeverna Amerika ne mogu se sami efikasno boriti protiv bezbjednosnih problema. Kao i ranije, zasigurno postoji potreba za našim savezom“, kazao je Stoltenberg.

Značaj Transatlantskog partnerstva

Stoltenberg je takođe naglasio da je NATO važan za bezbjednost kako Evrope tako i Sjeverne Amerike, dodajući da međusobna saradnja povećava bezbjednost.

On je istakao da su se na sastanku u Briselu svi ministri članica NATO-a usaglasili o značaju Transatlantskog partnerstva.

Generalni sekretar NATO-a je dodao da je i američki ministar odbrane DŽejms Matis poslao poruku da je važno osnažiti Transatlantsko partnerstvo u, kako je rekao, turbulentnim vremenima.

Izvor: Agencije