latinica  ћирилица
16/02/2017 |  13:31 ⇒ 17:15 | Autor: RTRS

Vlada FBiH isti Zakon o PIO ponovo uputila u federalni parlament

Vlada Federacije BiH odlučila je danas na sjednici u Mostaru da federalnom Parlamentu ponovo uputi identičan Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju /PIO/ radi usvajanja po hitnoj proceduri.
Vlada Federacije BiH (foto: oslobodjenje.ba) -
Vlada Federacije BiH (foto: oslobodjenje.ba)

Riječ je o identičnom tekstu zakona koji je ranije razmatran i u formi Prijedloga utvrđen na sjednici Vlade FBiH, a na koji su data mišljenja federalnih ministarstava pravde i finansija, kao i Kancelarije federalne Vlade za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima EU.

"U skladu sa raspravama i sugestijama Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH preciznije su određeni stav jedan i stav dva člana 46 Zakona da ne bi bilo dilema o načinu utvrđivanja godišnjeg koeficijenta. Primjena Zakona je, takođe, odgođena za 1. jul da bi nadležni organi imali dovoljno vremena za njegovo realizovanje", saopšteno je iz federalne Vlade.

U saopštenju se dodaje da je vrijednost koeficijenta 13,6 jer je dodatnim proračunima federalnog zavoda PIO utvrđeno da je to gornja granica finansijske stabilnosti penzionog sistema.

Prijedlog zakona oboren je početkom februara na sjednici Doma naroda FBiH jer su iz HDZ-a tražili da se vrijednost koeficijenta poveća na 14,3 i takav amandman je prošao, da bio nakon toga SDA oborila cijelo zakonsko rješenje.

Opozicione stranke tvrde da će novim zakonom, koji predlaže federalna Vlada, biti smanjene penzije i da je poguban za penzionere.

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila i Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duvana, duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

"Radi zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva, ovaj zakon zabranjuje upotrebu svih duvanskih proizvoda za pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prevozu, te u privatnim sredstvima prevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe. Za kršenje ili neprovođenje Zakona predviđene su novčane kazne od 250 KM do 15.000 KM", saopšteno je iz Vlade.

Izvor: SRNA