latinica  ћирилица
16/02/2017 |  13:32 ⇒ 17/02/2017 | 08:23 | Autor: RTRS

Neziroviću samo dvije godine zatvora za zločine nad Srbima u Derventi (VIDEO)

Јoš jedna sramotna odluka Suda BiH! Zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Derventi, bivšem pripadniku HVO-a Almazu Neziroviću samo dvije godine zatvora. Ovo je još jedna potvrda da patnje srpskih žrtava za bh. Sud ne postoje, poručuju bivši logoraši i borci.
Almaz Nezirović (photo: Printscreen) -
Almaz Nezirović (photo: Printscreen)

S obzirom da je Nezirović, zajedno sa ekstradicionom pritvorom u SAD-u, u zatvoru proveo više od tri godine, on je današnjom presudom praktično slobodan. I Tužilaštvo i odbrana najavljuju žalbu.

Scene brutalnih zlostavljanja koje je od aprila do kraja juna `92. nad srpskim civilima počinio bivši pripadnik HVO-a i stražar u logoru Rabić, Almaz Nezirović, dobro su upamtili srpski logoraši. Skidali su ih i udarali palicama.

- Nezirović je donio sto unutra, u hangar, u logor, gdje smo mi morali jedan po jedan dolaziti za taj sto, ispružiti tri prsta i on bi udarao palicama po ta tri prsta kojima se mi krstimo... To je samo jedan mali segment zločina koji je Almaz počinio nad zarobljenicima - svjedoči Drago Knežević, predsjednik Udruženja ratnih zarobljenika Derventa.

I to nije bio kraj. Kao što se moglo čuti i prilikom izricanja presude, uz udarce palicama, rukama i nogama po cijelom tijelu, jednog od zatvorenika tjerao je da pase travu, hranu im prosipao u odvod gdje su obavljali nuždu... I pored 25 svjedoka i kvalifikacija o nečovječnom i okrutnom postupanju i nanošenju teških fizičkih i psihičkih patnji i bolova, Sud je za 22 tačke optužnice, Neziroviću izrekao minimalnu kaznu u trajanju od dvije godine.

Među srpskim logorašima nevjerica.

- Јa sam svojim očima vidio šta je sve /Nezirović/ radio nad Miloradom Bunjevcem, svojim radnim kolegom, kojeg je mučio skoro do smrti i nad ostalim zarobljenicima, tako da je presuda na dvije godine zatvora sramotna, ružno i bolna - kaže Knežević.

Uz minimalnu kaznu Nezirović je oslobođen po sedam tačaka optužnice koje su se odnosile na mučenja i zlostavljanja civila u logorima Silos i u naselju Tulek u Brodu. U kaznu zatvora biće mu uračunato vrijeme provedeno u ekstradicionom i bh. pritvoru.

U izrečenu kaznu biće mu uračunat ekstradicijski pritvor od jula 2012. do jula 2015. u SAD, kao i mjesec dana pritvora koji mu je bio određen kada je izručen u BiH.

- Nezirović je oko četiri godine provedeo u pritvoru, uključujući ekstradicioni pritvor - rekao je njegov advokat Kerim Čelik.

Drugim riječima, ako Apelaciono odjeljenje Suda BiH potvrdi prvostepenu presudu, Nezirović neće odslužiti ni dana kazne. Boračka organizacija iz Dervente šokirana je presudom mučitelju derventskih Srba. Ističu da je ovo još jedna potvrda da za bh. Sud ne postoje srpske žrtve.

"Ovaj krvnik koji se iživljavao nad zarobljenim Srbima u logorima na području Dervente i Broda i čije žrtve će vječno nositi traume iz tog perioda, praktično je nagrađen za svoj odnos prema njima", navedeno je u saopštenju BORS-a Derventa.

Uz savršeno razumijevanje sistema "kadija te tuži-kadija ti sudi", borci ne vjeruju da će Tužilaštvo i u žalbenom postupku dokazati neki od Nezirovićevih zvjerskih postupaka. Boje se da je ovo poruka derventskim Srbima koji su prošli muslimanske i hrvatske kazamate da je pravda za njih nedostižna.