latinica  ћирилица
16/02/2017 |  14:20 | Autor: RTRS

"Na mliječnom putu" Emira Kusturice u bioskopima od 25. februara

Film "Na mliječnom putu" scenariste i reditelja Emira Kusturice, koji će svečano otvoriti ovogodišnji beogradski filmski festival FEST, već od 25. februara moći će da vide i gledaoci širom Srbije.
Film "Na mliječnom putu" - Foto: Screenshot
Film "Na mliječnom putu"Foto: Screenshot

Ostvarenje proslavljenog režisera, koje je imalo svjetsku premijeru na prošlogodišnjem festivalu u Veneciji /nagrada publike "Mladi zlatni lav"/, biće prikazano na FEST-u van takmičarskog programa, a zvijezda filma glumica Monika Beluči svečano će otvoriti FEST, saopštio je srpski distributer "Filmstar".

Dan nakon svečane beogradske premijere, film će se naći na redovnom bioskopskom repertoaru širom Srbije i Crne Gore, a istog dana ekipa filma će se pokloniti i novosadskoj publici na svečanoj premijeri u bioskopu "Arena sinepleks".

Film prati priču o životu jednog čovjeka u tri različita životna perioda - o vremenu koje je proveo kao srećni mljekadžija tokom rata, opasnim avanturama i romansi sa voljenom ženom i kasnijem monaškom životu, kada se osvrće na burnu prošlost - kako svoju, tako i svoje zemlje.

"Režirao sam savremenu bajku i u isti mah sve ovo bilo je jednako uzbudljivo kao bilo koji drugi film koji sam napravio. U ovom filmu otkrio sam ljepotu i intenzivne, ljudske svjetove", rekao je Kusturica.

On je dodao da je film "Na mliječnom putu" nastao iz mnogih slojeva njegovog života.

"Ako bih mogao da uporedim svoj doživljaj filma nekada i sada, ovog puta bih se pomnije zagledao u prapočetak. U različitim fazama u mom životu film je postojao kroz dijalog sa drugim umjetnostima - književnošću, slikarstvom i tako dalje. Ovog puta pratio sam pravolinijsku putanju u razvoju filma unutar čistote filmskog jezika", rekao je Kusturica.

Kusturica ističe da mu se život tokom snimanja filma "Na mliječnom putu" skoncentrisao na ovaj film jer je to bio dug proces. "Moj pristup snimanju bio je u skladu sa mojom filozofijom i mojim odnosom prema prirodi i onome što ljudi zaista misle o životu", rekao je Kusturica koji u filmu tumači glavnu mušku ulogu.

Partnerka mu je glumica Monika Beluči, a u filmu igraju i Sloboda Mićalović, Predrag Miki Manojlović i drugi.

Film je snimljen u koprodukciji "BN films", "Pinbol London", "Rasta internešnel", a domaći distributer je "Filmstar".

Izvor: Srna