latinica  ћирилица
16/02/2017 |  14:39 ⇒ 18:42 | Autor: RTRS

Suđenje Oliveru Ivanoviću vraćeno na početak

Advokat Nebojša Vlajić potvrdio je za RTS da je poništena presuda lideru SDP-a Oliveru Ivanoviću kojom je osuđen na devet godina zatvora.
Oliver Ivanović - Foto: TANЈUG
Oliver IvanovićFoto: TANЈUG

Apelacioni sud u Prištini je, istovremeno, potvrdio oslobađajuću presudu Ivanoviću za ubistvo Albanaca u sjevernom dijelu Mitrovice u februaru 2000. godine.

Odluku o tome da li će Ivanović ostati i dalje u pritvoru ili će biti pušten na slobodu, donijeće Osnovni sud u Mitrovici.

ODBRANA ĆE U PONEDЈELjAK TRAŽITI UKIDANjE PRITVORA

Odbrana Olivera Ivanovića uložiće u ponedjeljak, 20. februara, zahtjev za ukidanje pritvora Ivanoviću.

"Tražićemo i da se Ivanović brani sa slobode", rekao je Ivanovićev advokat Ljubomir Pantović.

On je podsjetio da se Ivanović prije tri godine samoinicijativno javio u policijsku stanicu u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, odakle je sproveden u pritvor, a potom i u zatvor, gdje je do danas čekao odluku suda.

Apelacioni sud Kosova prihvatio je danas žalbu odbrane Olivera Ivanovića i donio oslobađajuću presudu u dijelu koji se odnosi na krivična djela iz 2000. godine, dok je prvostepena presuda u odnosu na takozvani osuđujući dio poništena i predmet vraćen na ponovno odlučivanje.

Pantović kaže da je sud postupio u skladu sa dokazima i da je, uvažavajući dokaze, poništio prvostepenu presudu u osuđujućem dijelu u kome je Ivanović bio osuđen na devet godina zatvora.

"Očekujemo da će Ivanović u ponovnom postupku biti u potpunosti oslobođen krivice", rekao je Pantović.

Sudsko vijeće oslobodilo je, u istom postupku u kojem je suđeno Ivanoviću, ostalu četvoricu optuženih - penzionisanog pukovnika MUP-a Dragoljuba Delibašića, advokata Iliju Vujačića, pravnika Nebojšu Vujačića i profesora Aleksandra Lazovića.

Ivanović je optužen da je počinio ratni zločin nad civilima tokom 14. aprila 1999, te u 2000. godini. Osuđen je po prvoj tački, dok je po drugoj, koja ga je teretila za navodne zločine iz 2000. godine, oslobođen.

ĐURIĆ: POTVRDA DA ЈE IVANOVIĆ OSUĐEN MIMO PRAVA I PRAVDE

"Sudsko apelaciono veće u Prištini potvrdilo je ono na šta je ovdašnja stručna i politička javnost ukazivala - da je Oliver Ivanović osuđen mimo prava i pravde".

To je naveo direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić koji je dodao da je ovo dokaz da ne postoji opravdanje za osuđujuću presudu.

Ivanović, međutim, još nije slobodan čovek, i njegova borba za pravdu će nažalost morati da bude nastavljena, dodao je on.

"Izražavam žaljenje zbog činjenice da se apelaciono veće nije potpuno ogradilo od ovog političkog procesa, jer umesto da oslobodi Ivanovića ono je produžilo njegovu agoniju i status poslednjeg evropskog političkog zatvorenika," naveo je Đurić.

On očekuje da Ivanoviću bude omogućeno da u ponovljenom suđenju učestvuje braneći se sa slobode, jer kao što osnova za njegovo držanje u pritvoru nije bilo u prošlosti, tako ga nema ni danas.

BOŽOVIĆEVA: OČEKUЈEMO DA IVANOVIĆ IDUĆE SEDMICE BUDE NA SLOBODI

Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda"  Ksenija Božović izjavila je da je uvjerena da će lider SDP-a Oliver Ivanović već u toku sljedeće sedmice biti pušten na slobodu.

Ona očekuje da će prvostepeni sud po kratkom postupku donijeti odluku da nema osnova za bilo kakvo krivično gonjenje predsjednika ove inicijative.

Božovićeva je naglasila da je Odluka Apelacionog suda kojom je poništena Odluka prvostepenog suda u Kosovskoj Mitrovici tračak svjetlosti na tmurnom nebu pravosuđa na Kosovu i Metohiji.

"Svi mi u SDP-u smo verovali i znali da je Oliver Ivanović nevin i da je optužen iz kojekakvih političkih motiva", kaže ona.

Vijest da je poništena odluka prema kojoj je lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović bio osuđen na devet godina robije je najradosnija vijest u životima članova njegove porodice, kaže za Srnu Ivanovićeva supruga Milena Ivanović.

"Ne postoje reči kojima bih mogla da iskažem našu sreću, jer sada smo uvereni da je Oliver nevin ležao u pritovru više od tri godine i da će ubrzo biti u svom domu sa svojom porodicom, sa svojim prijateljima i saradnicima", kaže ona.

Ivanovićeva navodi da je konačno sud donio odluku na bazi dokaza, ne po nečijoj volji ili naredbi.

Ona je uvjerena da će prvostpeneo sudsko vijeće u Kosovskoj Mitrovici možda već u naredni ponedjeljak donijeti odluku da Oliver Ivanović bude pušten na slobodu i da se sa slobode brani u nastavku ponovnog suđenja.

Milena dodaje da su za tri godine Olivera Ivanovića i njegovu porodicu mnogi podržavali i davali snagu da izdrže, ali je, kako kaže, bilo i onih koji kao da su jedva čekali da im okrenu leđa, iako ih je Oliver politički stvorio i bio im idol u političkom djelovanju i radu.

Porodicu Ivanović danas je posjetio Milorad Arlov, predsjednik banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji, koji je Ivanovićevoj supruzi i porodici prenio riječi podrške građana Republike Srpske.

"Svi ljudi u Srpskoj su na strani Olivera Ivanovića i ubijeđeni su da će Oliver za koji dan biti slobodan čovejek, koji će svojim ogromnim političkim iskustvom pomoći srpskom narodu da preživi i ojača na Kosovu i Metohiji", rekao je Arlov.

Izvor: RTS/SRNA/Tanjug